Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poziv SAD-u da prekine s izvješćima

Kina osudila izvješće Pentagona kao 'grubo iskrivljavanje stvarnosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina je osudila izvješće koje je prethodnog dana objavio Pentagon o kineskoj vojnoj sili, ocjenjujući ga 'grubim iskrivljavanjem stvarnosti'.

'To je grubo iskrivljavanje stvarnosti i Kina se tome protivi', izjavio je novinarima glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Qin Gang. 'Izvješće koje su objavili Amerikanci nastavlja s lažnom insinuacijom o kineskoj vojnoj prijetnji', dodao je on.

Pročitajte i ovo Brodogradilište Brodosplit "Opetovane subjektivne interpretacije" Nastavlja se sapunica: Brodosplit od Ministarstva zatražio suglasnost za objavu komunikacije Slika nije dostupna IZVJEŠĆE O LJUDSKIM PRAVIMA Petina stanovnika Hrvatske živi u riziku od siromaštva, ne napredujemo ni u jednom segmentu

U godišnjem izvješću o Kini američko ministarstvo obrane ocijenilo je da vojni razvoj azijskog diva u nuklearnom, svemirskom i informatičkom području prijeti regionalnoj uravnoteženosti u Aziji.

Qin je pozvao SAD da prekine sa svojim izvješćima 'kako bi se izbjegla još veća šteta nanesena vojnim bilateralnim odnosima'. Glasnogovornik Pentagona Geoff Morrell rekao je u srijedu kako želi 'solidniji vojni dijalog' i 'više kontakata' s Kinom, za koju je zažalio zbog "pomanjkanja transparentnosti" u području obrane.

Od listopada do kraja veljače, Kina je prekinula vojni dijalog s Washingtonom prosvjedujući tako protiv prodaje oružja SAD-a Tajvanu u vrijednosti 6,5 milijardi dolara. Peking namjerava povećati vojni proračun za 14, 9 posto ove godine, nakon povećanja od 17,6 posto 2008. godine, ali tvrdi da su njegove namjere isključivo obrambene.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene