Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kina je osudila izvješće koje je prethodnog dana objavio Pentagon o kineskoj vojnoj sili, ocjenjujući ga 'grubim iskrivljavanjem stvarnosti'.


'To je grubo iskrivljavanje stvarnosti i Kina se tome protivi', izjavio je novinarima glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Qin Gang. 'Izvješće koje su objavili Amerikanci nastavlja s lažnom insinuacijom o kineskoj vojnoj prijetnji', dodao je on.

Vezani članci Nezaposlenost, ilustracija (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL) Hrvatska po nezaposlenosti izjednačena s prosjekom EU-a, najbolja zemlja iznenadila unatoč golemoj krizi s koronom Theodore McCarick - 4 Vatikan konačno objavio izvješće o zloglasnom američkom kardinalu, razriješenom zbog zlostavljanja djece i odraslih

U godišnjem izvješću o Kini američko ministarstvo obrane ocijenilo je da vojni razvoj azijskog diva u nuklearnom, svemirskom i informatičkom području prijeti regionalnoj uravnoteženosti u Aziji.

Qin je pozvao SAD da prekine sa svojim izvješćima 'kako bi se izbjegla još veća šteta nanesena vojnim bilateralnim odnosima'. Glasnogovornik Pentagona Geoff Morrell rekao je u srijedu kako želi 'solidniji vojni dijalog' i 'više kontakata' s Kinom, za koju je zažalio zbog "pomanjkanja transparentnosti" u području obrane.

Od listopada do kraja veljače, Kina je prekinula vojni dijalog s Washingtonom prosvjedujući tako protiv prodaje oružja SAD-a Tajvanu u vrijednosti 6,5 milijardi dolara. Peking namjerava povećati vojni proračun za 14, 9 posto ove godine, nakon povećanja od 17,6 posto 2008. godine, ali tvrdi da su njegove namjere isključivo obrambene.