Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skok kineskih investicija

Kina će u Indiju investirati 20 milijardi dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina će investirati 20 milijardi dolara u indijsku infrastrukturu i industrijske sektore u idućih pet godina, a izgradit će dva inudstrijska parka i željezničku mrežu.

Kina je u četvrtak objavila da će u Indiju investirati 20 milijardi dolara, unatoč obnovljenim napetostima na himalajskoj granici između dviju azijskih sila.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Drugačija slika Ovo su državnici koji su čestitali Putinu na pobjedi na izborima: "Naš stariji brat je trijumfirao, to je dobar znak za svijet" Ilustracija Sreća ili prokletstvo? Leže na vrijednim mineralima, ali postoji opasnost: "Ako postanemo Kuvajt, onda dobro, ali pronađite mi primjer gdje je strani investitor donio boljitak"

Kineski predsjednik Xi Jinping razgovarao je s indijskim premijerom Narendrom Modijem u New Delhiju nakon čega je potpisano dvanaest sporazuma, uključujući petogodišnji gospodarski i trgovinski plan, kao i plan suradnje u svemiru, prometu i kulturi.

Kina će investirati 20 milijardi dolara u indijsku infrastrukturu i industrijske sektore u idućih pet godina, rekao je Modi na zajedničkoj konferenciji za novinare s Xijem.

Kineski čelnik rekao je da će Peking izgraditi dva industrijska parka i razviti indijsku željezničku mrežu.

Bit će to veliki skok kineskih investicija u Indiju u koju je Peking između 2000. i 2014. uložio ukupno svega 411 milijun dolara, pokazuju vladini podaci.

Potpuni misterij: Gdje je nestao veleposlanik?

Sučeljavanje na 3500 kilometara dugoj himalajskoj granici između dviju zemalja bacilo je sjenu na Xijev posjet zamišljen kao niz razgovora o ulaganjima i jačanju veza između dviju azijskih sila.

Oko 1000 vojnika s obiju strana sučelilo se u četvrtak u regiji Ladakh u indijskoj državi Jammu i Kašmir, izvijestila je NDTV televizija. Modi je razgovor s Xijem o ovom problemu započeo u srijedu, prvoga dana njegova trodnevnoga posjeta Indiji, izvijestili su vladini izvori.

Nakon kratkog rata koji su 1962. godine vodile te dvije velike azijske zemlje, o njihovim granicama vodilo se četrnaest runda uzaludnih pregovora. Indija smatra da Kina ilegalno zauzima 38.000 četvornih kilometara njezina teritorija na sjeverozapadu dok Peking polaže pravo na površinu od 90.000 četvornih kilometara u državi Arunachal Pradesh na sjeveroistoku Indije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene