Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razorna oluja

Ciaran ubio najmanje 13 ljudi, najgore pogođeni naši susjedi: Sirene zavijale više puta, prijeti i ekološka katastrofa

Aktualno Galerija Posljedice oluje - 1 Posljedice oluje - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Posljedice oluje - 2 Posljedice oluje - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Posljedice oluje - 3 Posljedice oluje - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Posljedice oluje - 4 Posljedice oluje - 4 Foto: Dnevnik Nove TV +1 Posljedice oluje - 5 Galerija 1/6 >>
Europa zbraja štete nakon prolaska oluje Ciaran. Ukupno je poginulo najmanje 13 ljudi. Najgore je pogođena Italija. Ciaran je izazvao bujice i poplave. U pogođenom području proglašeno je izvanredno stanje.

Talijanski spasioci imali su posla cijelu noć. Pred poplavama i bujicama spašeni su deseci ljudi. Prema posljednjim podacima, poginulo je šest ljudi. Za nekoliko se još traga. Ciaran je najgore opustošio Toskanu. Rijeka Bisenzio izlila se iz korita.

"Kuće deset obitelji su poplavljene. Srećom ja sam malo više, ali moj podrum je uništen. Izgubio sam sav materijal koji je bio unutra", rekao je u suzama stanovnik Campi Bisenzia Mario Iozzolino.

Talijanska vlada proglasila je izvanredno stanje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Večeras od 19 sati Provodite li upute o opasnom vremenu? Glasajte u Dnevniku Nove TV

"Odobrili smo početni proračun od pet milijuna eura potrebnih kako bismo zajamčili prve mjere i najhitnije intervencije" priopćila je talijanska premijerka Giorgia Meloni.

U susjednoj Sloveniji nabujale su rijeke. Sirene su se oglasile u nekoliko općina duž toka Drave. More je poplavilo Piran. Jak vjetar nosio je krovove. Nekoliko je prometnica neprohodno zbog odrona.

"Moram pohvaliti sve koji su sudjelovali, kako dobrovoljne organizacije tako i sve službe. Neću imenovati da ne bih nekoga zaboravio. Stožer iznimno dobro djeluje. Ljudi su bili pravovremeno upozoreni i preventivno evakuirani", komentirao je slovenski ministar obrane Marjan Šarec.

Pročitajte i ovo Ilustracija objavio DIRH Provjerite zalihe! Povlače se dva proizvoda: Opasni su po zdravlje, nemojte ih konzumirati

U Kranju prijeti ekološka katastrofa. Sava je nabujala do kanalizacijske cijevi ispod mosta kod Planike. Strahuje se da bi mogla puknuti. Vodostaj Save na tom je mjestu čak viši nego prilikom katastrofalnih poplava koje su Sloveniju pogodile u kolovozu.

U Španjolskoj je olujni vjetar pomogao širenju požara koji je zahvatio 20-ak kilometara četvornih. Evakuirane su stotine ljudi. U pomoć vatrogascima poslana je i vojska.

Kiran je još jučer izazvao kaos u nizu europskih zemalja od Španjolske do Njemačke. Poginulo je sedam ljudi.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene