Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Banke i fondovi na potezu

Katalonija upozorila vlasnike da će im oduzeti stanove ako sami ne pronađu stanare

Girona
Girona Foto: Getty Images
Vlada španjolske regije Katalonije namjerava ublažiti krizu stanovanja najmom praznih nekretnina, zaprijetivši vlasnicima da će ih oduzeti ako sami ne pronađu stanare.

Vlada bi mogla proširiti i izdvojiti više novca za plan koji je predstavljen ovaj tjedan, a predviđa prenamjenu do 70 nekretnina praznih više od dvije godine u 14 gradova s velikom potražnjom za jeftinijim stanovanjem, rekao je ravnatelj Vladina ureda za stanovanje Juli Fernandez.

Vlada je prvotno na popis uvrstila 45 gradova, ali samo 14 njih pristalo je sudjelovati u programu, a Barcelona nije uključena.

Pročitajte i ovo Križevci Jeste li čuli za stambene zadruge? Kredit ili nasljedstvo ne moraju biti jedini put do stana: Jedan grad u Hrvatskoj posegnuo je za drugačijim rješenjem

''Želja Vlade je mobilizirati te stanove, a ne doći do faze oduzimanja''

Program će stupiti na snagu idućih dana, a vlasnici će u roku od mjesec dana morati objasniti zašto su nekretnine prazne. Ako ne ponude razumno opravdanje, morat će u roku od tri mjeseca pristati na prodaju nekretnine vladi ili je dati u najam.

Ako se ništa od toga ne dogodi, Vlada će nekretninu moći oduzeti u roku od tri mjeseca.

Plan je usvojen dva tjedna prije lokalnih izbora u Španjolskoj, a pristupačno stanovanje spada među ključne teme.

Vlada je u utorak priopćila da je u proračunu rezervirala pet milijuna eura za potencijalno oduzimanje nekretnina, procijenivši da bi iznos pokrio troškove kupnje 50 do 70 kuća za polovinu tržišne vrijednosti.

''Želja je vlade mobilizirati te stanove, a ne doći do faze oduzimanja'', naglasio je Fernandez.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 6 POTREBA, A NE LUKSUZ Dome, slatki dome: Do stana bez kredita? Može se, ali u Hrvatskoj je to i dalje gotovo pa znanstvena fantastika

Banke i fondovi na udaru

Nada se da će vlasnici, među kojima prevladavaju banke i fondovi, ponuditi stanove u socijalni najam.

Vladini podaci pokazuju da Španjolska građanima nudi samo 290.000 državnih stanova koje pokrivaju tek 1,6 posto kućanstava, u usporedbi s 30 posto u Nizozemskoj i 16,8 posto u Francuskoj.

Glasnogovornik katalonske udruge agenata za nekretnine API Carles Sala rekao je da će plan izazvati nesigurnost u poslovanju i narušiti povjerenje investitora, tvrdeći da su rješenje veća ulaganja u socijalno stanovanje.

Pročitajte i ovo Ivica Puljak, Marko Filipović, Tomislav Tomašević, Ivan Radić Inicijativa za budućnost Četiri grada, četiri političke opcije, jedan problem, zajedničko rješenje: ''Moramo graditi stanove za javni najam''

Italija ima svoj plan

Problemi sa stanovanjem muče i Italiju, a ovih dana su studenti ti koji diljem zemlje kampiraju ispred svojih sveučilišta prosvjedujući protiv pretjeranih troškova najma smještaja.

Rektori sveučilišta pozvali su u utorak da se postojeća državna imovina pretvori u studentski smještaj, a ne da se izgrade nove rezidencije kao trenutačno rješenje problema

Oglasila se sveučilišna ministrica Anna Maria Bernini i potvrdila da postoji problem u pronalaženju slobodnih nekretnina u provincijama, piše ANSA.

''Provest će se popis slobodnih nekretnina kako bi se mogle staviti na raspolaganje studentima kao odgovor na trenutnu krizu stanarina u Italiji. Zamolila sam za suradnju Upravu za državnu imovinu, općine i gradonačelnike metropolitanskih područja'', kazala je ministrica.

Vlada je već stavila na raspolaganje 400 milijuna eura za studentske stanove i 500 milijuna eura za stipendije u ovogodišnji proračun. "Trenutno jamčimo za dodjelu dodatnih 7.500 kreveta povrh postojećih 40.000'', kazala je Bernini.

Pročitajte i ovo Lisabon Stambena kriza u Portugalu Vlada usvojila uredbu o najmu praznih stanova, a ukinula Zlatnu vizu. Nisu svi sretni: ''Izgubit ćemo kredibilnost''

Portugal je već krenuo u borbu za priuštivo stanovanje

I portugalska vlada uhvatila se u ukoštac s nestašicom stambenog prostora nizom mjera, uključujući i uredbu o najmu praznih stanova bez privole vlasnika.

Zbog rasta cijena nekretnina i kritika iz Europske unije Portugal je odlučio i prestati davati prebivalište i državljanstvo stanovnicima Kine, Rusije i drugih zemalja u zamjenu za financijska ulaganja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene