Karl Erjavec (Foto: Grgur Zucko/PIXSELL)
Karl Erjavec (Foto: Grgur Zucko/PIXSELL) Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec rekao je u četvrtak da bi problem primjene arbitražne odluke bio riješen da su ga poslušali prije šest mjeseci kada je predložio da Slovenija odmah počne jednostrano primjenjivati graničnu odluku na moru.


"Da me se poslušalo, danas bismo imali to pitanje riješeno jer Hrvatska tada ne bi htjela riskirati turističku sezonu. Nakon toga dogodilo se da je hrvatski premijer Plenković odmah nakon završetka turističke sezone otišao u Savudriju i nagovarao hrvatske ribare da krše arbitražno rješenje", kazao je Karl Erjavec u četvrtak navečer.

Vezani članci Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić o graničnom sporu sa Slovenijom (Foto: AFP/Dnevnik.hr) Ministrica Pejčinović Burić: "Ljubljana po međunarodnom pravu ne smije kažnjavati hrvatske ribare" Slika nije dostupna Erjavec: Slovenija će Hrvatskoj prije početka svoje provedbe arbitraže poslati dva ugovora

U razgovoru za emisiju "Odmevi" Slovenske televizije Erjavec je dodao da je i premijeru Miri Ceraru nedavno rekao neka ne ide u Zagreb na nastavak dijaloga o graničnom prijeporu, ali da ga premijer nije poslušao i onda u Zagrebu ništa nije riješeno.

"Bio je u Zagrebu i što smo dobili – ništa", kazao je Erjavec.

Erjavec podržava samo dijalog o implementaciji arbitražne presude

Unatoč nekim razlikama u koaliciji o pitanju arbitraže i tvrdnji oporbe da Erjavec koristi preoštru diplomatsku retoriku prema Hrvatskoj, Erjavec je kazao da u Sloveniji sve parlamentarne stranke zagovaraju implementaciju arbitražne odluke.

"Razlika je samo u tome da neki govore o potrebi dijaloga", kazao je Erjavec. Ustvrdio je da je i on za dijalog, ali samo za dijalog o implementaciji arbitražne presude.

Erjavec je kazao da je implementacija presude arbitara važna i za stanje na Balkanu jer Hrvatska ima neriješena granična pitanja sa svim susjednim državama osim s Mađarskom.

"Kako da na Balkanu osiguramo sigurnost s tim otvorenim pitanjima?" zapitao je Erjavec u razgovoru za RTV Slovenija.

Onaj tko je za drukčiji dijalog s Hrvatskom, a ne za implementaciju arbitražne presude, ili je naivan ili bez političkog iskustva, kazao je Erjavec i dodao da je Sloveniju hrvatska strana više puta "izigrala i prevarila".

Slovenska policija će kažnjavati hrvatske ribare

Ponovio je da će slovenska policija novčano kažnjavati hrvatske ribare koji budu ulazili u vode Piranskog zaljeva koje su arbitražom dodijeljene Sloveniji.

"Fakture ćemo im slati poštom, a ako ne budu platili, imat će probleme u Sloveniji prilikom ulaska", rekao je Erjavec.

Izjavio je da u pogledu implementacije arbitražne presude očekuje jači angažman Europske unije, posebice potpredsjednika Europske komisije Fransa Timmermansa, za kojega je kazao da je jasno rekao kako podržava arbitražno rješenje. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju