Švicarska je legalizirala novi način umiranja potpomognutim samoubojstvom. Riječ je o kapsuli za eutanaziju u kojoj se osoba može bezbolno i samostalno ubiti za manje od minute.

Galerija Sarco - kapsula za eutanaziju Pavo Kostopec Philip Nitschke +0 Jasna Brezak

Sarco - skraćeno od sarkofag - moderna kapsula za samoubojstvo, to jest eutanaziju Australca, doktora Philipa Nitschkea, zagovaratelja eutanazije kojeg su prozvali i neugodnim nadimkom "doktor smrt".

"Bio sam uključen kao doktor prilikom donošenja prvog zakona u Australiji želeći pomoći ljudima s terminalnim bolestima da umru. Pomislio sam da bih im mogao jednostavno ubrizgati smrtonosnu injekciju, ali radije bih da postoji stroj tako da oni sami mogu pritisnuti gumb", objasnio je Nitschke.

Zato je izumio stroj kojim osoba može upravljati čak i samo treptajem, ako je osoba u takvom stanju. Pritiskom na tipku kapsula se ispunjava dušikom koji smanjuje razinu kisika ispod kritične, osoba umire za manje od minutu potpuno bezbolno. Ako se putem predomisli, postoji nekoliko načina za prekinuti postupak.

"Omogućiti ljudima kontrolu zaista je bio moj cilj i misija jako dugo vremena", rekao je.

Ni s takvim strojem abdominalni kirurg doktor Pavo Kostopeč ne bi, kaže, proveo eutanaziju. Dovoljno su teške, ističe, već i odluke prilikom reanimacije.

"Načina bezbolnih ima puno. Tehničkih izvedbi ima puno koje bi bile neinvazivne ili potpuno nenasilne. Međutim, ovdje nije pitanje tehničke izvedbe nego je pitanje općedruštvenog stava i norme", objasnio je Kostopeč.

Potpomognutim samoubojstvom u Švicarskoj je prošle godine umrlo oko 1300 ljudi, a legalno je i u Nizozemskoj, Njemačkoj, Belgiji, Luksemburgu.

Jasna Brezak koordinira sve transplantacije organa na zagrebačkom KBC-u Rebro, a ujedno je i članica Hrvatskog katoličkog liječničkog zbora. Ističe kako je eutanazija sve suprotno od liječničkog djelovanja.

"U našem je društvu zavladala kultura smrti, a ne života. Po meni bi trebalo više njegovati život i vrijednost življenja jer život je samo jedan i treba ga cijeniti i poštivati", rekla je Brezak.

Bolnica, ilustracija Legalizirali su eutanaziju: ''Od danas imamo humanije i milosrdnije društvo''

Bolnica, ilustracija (Foto: Getty Images) Kao sedma na svijetu: Većinski katolička zemlja izglasala legalizaciju eutanazije

Osoba koja želi umrijeti mora ispuniti online anketu i dokazati da donosi odluku po vlastitom izboru. Strojem su autori kapsule izbjegli problem da netko drugi mora pomoći pri eutanaziji.

"Imamo problem kada napraviš nešto i daš to nekome da bi se usmrtio, a ovdje ljudi će dobiti ideju, a izraditi stroj sami", rekao je Nitschke.

Tko svoj sarkofag ipak ne želi sam sklapati, može s druge strane odabrati mjesto na kojem će se eutanazirati jer proizvođači stroj dostavljaju gdje god treba.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju