Bolnica, ilustracija
Bolnica, ilustracija Foto: Getty Images

Od nedjelje je na Novom Zelandu eutanazija postala legalna, godinu dana nakon što je 65 posto glasača glasalo za zakon koji ozakonjuje potpomognuto umiranje.


U listopadu 2020. dvije trećine građana koji si izašli na referendum glasalo je za zakon koji terminalno bolesnim osobama omogućuje da zatraže potpomognuto umiranje.

Eutanaziju će moći zatražiti svaka terminalno bolesna osoba kojoj je ostalo manje od šest mjeseci života. Liječnici se moraju pobrinuti da je pacijent dobro informiran te da su zadovoljeni svi drugi zakonski kriteriji.

Stranka ACT, koja je podnijela prijedlog zakona parlamentu, priopćila je da zakon omogućuje izbor, kontrolu i milosrđe onima koji pate. "Od danas imamo humanije i milosrdnije društvo", rekla je zamjenica predsjednika stranke Brooke van Velden.

No, kritičari zakona se pribojavaju da bi se potpomognuto umiranje moglo zlorabiti za smanjivanje troškova zdravstvene skrbi i dodatno pogoršati pitanje diskriminacije Maora i ostalih pacifičkih zajednica.

Žena u bolnici, ilustracija Sudska odluka koja bitno mijenja ženska prava: Zabranili pobačaj nakon šestog tjedna trudnoće

Suzana Mančić - 2 Najpoznatija loto-djevojka bivše države progovorila o teškim gubicima: "Najstrašnije je bilo potpisati osmrtnicu"

Ministarstvo zdravstva procjenjuje da bi eutanaziju godišnje moglo zatražiti do 950 ljudi te da bi za do 350 njih zahtjev mogao biti odobren.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju