Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razmontirava se oprema

VIDEO: Kapsula postala izložak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kapsula 'Felix 2' u kojoj je spašeno 33 čilenaskih rudara ponosno je izložena ispred predsjedničke palače u Santiagu.

No, unutar zidina palače komisija raspravlja o optužbama da su voditelji rudnika zanemarili upozorenje na moguću katastrofu jednog od rudara koji je ostao zatočen s još 32 kolega.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Dođe mi da se zakopam u rupu' Sjećate se rudara koji su 69 dana proveli pod zemljom? Za to nitko nije kriv! Slika nije dostupna U izradi FOTO: Ovom kapsulom spašavat će se čileanski rudari

>> Rudari tri sata prije nesreće tražili da izađu van

>> VIDEO: Jedan dan u životu čileanskog rudara

Naime, voditelji su odbili pusttiti van iz rudnika Juana Illanesa koji je to tražio tri sata prije urušavanja rudnika 5. kolovoza. Juan je prije nesreće čuo glasne zvukove za koje je zaključio da su nagovještavali skoro urušavanje. Država je pokrenula istragu o stanju u rudniku i nije poznato hoće li se odgovorne i kazneno goniti. Naime, u manjoj nesreći do koje je došlo u srpnju ove godine jedan od rudara je ostao bez noge te su voditelji rudnika bili upoznati s nesigurnom situacijom.

Kapusla, obojana u nacionalne boje Čilea na sebi ima samo nekoliko ogrebotina iako je na površinu izvukla 33 rudara i 6 spasilaca. Trenutno se za trajnog domaćina kapsule bore dva grada, Copiapo, udalje od rudnika 80 kilometara i Talcahuano, udaljen 2090 kilometara gdje je kapsula i napravljena.

Također, na mjestu nesreće u rudniku San Joseu radnici polako razmontiravaju svu opremu koja je bila dostavljena zbog akcije spašavanja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene