Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glava u torbi

VIDEO: Jedan dan u životu čileanskog rudara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Reporeteri Sky Newsa proveli su jedan dan s čileanskim rudarima u rudniku bakra i zlata.

Rudnik Yamaha nalazi se u neposrednoj blizini 'ukletog' rudnika iz kojeg su prije neki dan izvučena 33 rudara koja su u njemu provela više od dva mjeseca. Općenito stanje u čileanskim rudnicima je jako loše i predsjednik Sebastian Pinera je obećao da će uskoro država poraditi na njihovu poboljšanju.

Pročitajte i ovo Požar u Čileu Uveden policijski sat VIDEO Vatrena stihija u Čileu ubila 64 osobe, predsjednik ima loše vijesti: "Ta će brojka sigurno rasti i to značajno" Požar u Čileu Vjetar pogoršava situaciju VIDEO Golemi šumski požari u Čileu gutaju sve pred sobom: Najmanje 19 poginulih, više od 200 nestalih

>> Kapsula kojom su spašeni rudari kreće na turneju po Čileu

Rudari u unutrašnjost Yamahe, usred pustinje Atacama, svaki dan se kolicima spuštaju 305 metara ispod zemlje. Dolje ih čeka vlaga, prašina i jako malo svjetla. Princip vađenja rude se nije promijenio od samog početaka rudarstva u zemlji, koriste se dinamitom i ručnim alatom.

Radno vrijeme rudara je deset sati na dan uključujući sat vremena pauze za ručak. Rudar Eduardo Henriqez kaže da ga je urušavanje u rudniku San Jose jako prepalo, no da on nema znanja za promjenu posla. 'Ja nisam heroj već samo osoba koja svaki dan svojoj obitelji donosi hranu na stol', tvrdi rudar.

Država je nakon što su rudari bili spašeni odredila njegovo ponovno otvaranje, no predsjednik Pinera je zaustavio provođenje odluke. Na njemu je, naime, dodatni pritisak domaće i svjetske javnosti koja želi da se uvjeti u rudnicima napokon promjene.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene