Obavijesti Video Pretražite Navigacija
D. Derifaj iz Ukrajine

Kijev: Specijalci gumenim mecima pucaju po prosvjednicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naša ekipa nalazi se na Trgu neovisnosti u Kijevu na kojem se okupljaju ukrajinski prosvjednici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Trg neovisnosti Ukrajinska policija pokušava uhititi prosvjednike u Kijevu Slika nije dostupna KAOS U KIJEVU VIDEO Snimljen sukob prosvjednika s policijskim kordonom

U samom središtu protuvladinih prosvjeda u Kijevu nalazi se naša reporterka Danka Derifaj. Najnovije informacije iz 'ratne zone' pratite iz prve ruke na Dnevnik.hr-u.

22:37 - Prosvjednici pričaju kako policajci istaknutije prosvjednike sačekuju na odlasku s Majdana i potom ih pretuku. Čini se kako specijalci imaju odriješene ruke i rade na rubu zakona, primjerice odvode ozlijeđene iz bolnica bez obzira na težinu ozljeda, fizički se iživljavaju nad njima te ih ostavljaju na nepoznatim lokacijama.

22:20 - Pripadnici ukrajinske specijalne policije Berkut počeli su pucati gumenim mecima po prosvejdnicima.

21:34 -  Horde prosvjednika šeću ulicom, pale vatre i automobilske gume, lupaju željezom o željezo. Žele da ih Vlada čuje.

19:30 - Prosvjednici su na Trgu neovisnosti u Kijevu unatoč niskim temperaturama koje su se večeras spustile na minus 14. Čelnici oporbe su zamolili prosvjednike na trodnevno primirje, pa je dan protekao nešto mirnije. Ali, kažu, sporadične borbe se još vode oko Kijeva.

Ranjenici izbjegavaju odlaziti u regularne bolnice jer kažu, tamo dolazi specijalna policija i odvodi ih na nepoznate lokacije. Također kažu da specijalna policija koristi lovačke metke za ubijanje divljih svinja koji izazivaju obilno krvarenje.

Prosvjednici su iznimno srdačni i solidarni, danas kada smo dolazili na Trg naš je taksi zaustavila policija, oko pola kilometra od hotela i rekla da dalje moramo pješke. Kad smo izašli iz automobili, dočekali su nas prosvjednici i pitali su tko smo. Pokazali smo im da smo novinari i rekli su da će nas oni provesti do hotela kako bismo sigurno stigli tamo preko barikada. Inzistirali su da nam nose kofere. U ovoj teškoj situaciji ljudi su solidarni. Rekli su da im je iznimno stalo da novinari steknu dobar dojam o njima, da nisu agresivni i da prenesemo njihovu priču dalje u svijet.

Kažu, od kad su počeli prosvjedi, petke zovu 'crazy fridays' (ludi peci), pa je tako, usprkos primirju , moguće da će se večeras nešto dogoditi.

Kijev: Trg neovisnosti izgleda poput nepopustljive utvrde

Podsjetimo, tijekom dva mjeseca prosvjeda, na velikom središnjem trgu Kijeva na nekoliko prosvjeda se okupilo najmanje 200.000 ljudi. U središtu Kijeva od kraja studenoga prosvjeduju proeuropski prosvjednici nakon što su vlasti odustale od potpisivanja dugo pripremanog sporazuma o približavanju sa Europskom unijom u korist približavanja Rusiji. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene