Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Trag krvi i nasilja

'ANT TRADE' - Kako teroristi Islamske države nabavljalju oružje u Europi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na crno tržište Europe oružje krijumčare osobe iz podzemlja, i to malo po malo, praktički pušku po pušku, pištolj po pištolj, poput mrava. Stoga stručnjaci to nazivaju - 'ant trade'.

Kada je njemačka policija nedavno na autocesti zaustavila 51-godišnjeg Crnogorca, Vlatka V., kazao im je da ide u Pariz i da mu je želja popeti se na Eiffelov toranj. No, ipak su odlučili pretražiti njegov automobil gdje su pronašli nekoliko kalašnjikova, ručne granate, pištolj i 200 grama eksploziva. Uhićen je osam dana prije napada u Parizu, a još uvijek nije utvrđena njegova povezanost s teroristima Islamske države koji su 13. studenog u francuskoj prijestolnici ubili 130 a ranili više od 350 osoba.

Kako god, ovaj slučaj oslikava ono što stručnjaci za sigurnost zovu 'ant trade', odnosno krijumčarenje oružja kojim se naoružavaju kriminalci a sada i teroristi širom Europe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uhićeni na ispitivanju Rusija: Uništena ćelija povezana s Islamskom državom, pronađena velika količina oružja Slika nije dostupna Do oružja preko interneta UHIĆEN PRODAVAČ ORUŽJA Teroristi u Parizu ubijali su i kalašnjikovima Zastave iz Jugoslavije



'Zovemo to 'ant trade' jer puno pojedinaca šverca po jedan komad oružja. Ne rade s velikim pošiljkama. No, ako takvih krijumčara ima puno, ako je mravlja kolona dovoljno duga, onda je i opskrba crnog tržišta, odnosno zadovoljavanje potražnje, dobra', pojašnjava An Vranckx, stručnjak za sigurnost koji prati svjetsko crno tržište ručnog vatrenog oružja.

'Mravima' se pogotovo nije teško kretati unutar Schengenske zone bez granica. Ipak, do nje treba doći jer se većina oružja u Europu krijumčari iz zemalja bivše Jugoslavije, ali i Bugarske i Ukrajine koje su se za sovjetske ere naoružavale za rat sa NATO-om. Procjenjuje se da je u Srbiji i BiH nakon rata ostalo dva milijuna komada oružja u privatnim rukama, a s Crnom Gorom je isti slučaj, piše Telegraph.



Napadi u Parizu počinjeni su kalašnjikovima, koji su kao i sve automatsko oružje u EU zabranjeni. No, na crnom tržištu Bruxellesa, iz kojeg su teroristi krenuli u smrtonosni pohod, kalašnjikov se može nabaviti za 7500 kuna. Sve je više kriminalaca koji oružje pa i kalašnjikove kupuju na internetu zbog čega je lani u Francuskoj uhićeno 57 osoba. Kalašnjikovi su bili najčešće oružje u obračunima bandi i mafijaškim ubojstvima u proteklih pet godina. 

NAJTRAŽENIJI EUROPSKI TERORIST POBJEGAO IZ BRUXELLESA Viđen u autu na putu prema Njemačkoj?

Trag oružja kojim je počinjen napad na satirički list Charlie Hebdo odvele su istražitelje do Slovačke, no ne do nekog krijumčara iz podzemlja nego do legalne trgovine oružjem. Doduše, onim koje bi trebalo služiti kao rekviziti za snimanje filmova ili pak za privatne zbirke. No, transformacija takvog oružja u ono pravo, ubilačko, prilično je jednostavna, kažu stručnjaci.

Nakon terorističkih napada u Europi postalo je jasno da su teroristi povezani s kriminalnim podzemljem Europe. No, stručnjaci tvrde da 'mravi trgovci oružjem' stižu i izvan granica Europe, s ISIS-ovih teritorija u Siriji i Iraku preko Turske.

'Ako možete prenijeti drogu preko granice, možete i kalašnjikov. Ne možemo puno napraviti osim da obavještajna zajednica dobro radi svoj posao', zaključuje britanski stručnjak za oružje David Dyson.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene