Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Francuska bombardirala Raku

Predomislio se u zadnji čas i odustao od krvavog pohoda na Pariz?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Belgijski sudac podignuo je optužnicu proziv jednog osumnjičenika za sudjelovanje u terorističkom napadu u Parizu. Ostalih 15 je pušteno na slobodu.

22:20 Francuska je bacila nekoliko bombi na Siriju, nakon što je stigla vijest o tome da su njezini vojni zrakoplovi poletjeli s nosača zrakoplova Charles de Gaulle, koji je nedavno postavljen na istočnom Mediteranu radi jačanja operacija u Iraku i Siriji.

Pročitajte i ovo Abdesalem Al Guilani napad u Belgiji Jezivi detalji o ubojici koji je pucao po ljudima: "Ubio sam troje, do sada. Vaš se brat osvetio" Terorist iz Belgije terorizam u Belgiji Objavljeni detalji policijske akcije u Bruxellesu: Napadač je mrtav, policija traga za još jednom osobom

'Dva zrakoplova tipa air force Mirage 2000 otišla su u misiju', rekao je ministar obrane Francuske.

20:10 - Francuska policija pronašla je, kako pretpostavljaju, prsluk bombu u kontejneru u pariškom predgrađu Montrouge, mjestu za kojeg se vjeruje da se upravo tamo nalazio Salah Abdeslam koji je u bijegu.

Policija je okružila područje te se istražuje ima li eksploziva na prsluku. Istražitelji su kazali i kako je mobitel kojeg je Salah Abdeslam koristio, lociran u Chatillonu, nedaleko od mjesta na kojem je pronađena prsluk bomba.

Prema riječima nekih istražitelja, vjeruje se da se Abdeslam predomislio u zadnji čas i odustao od krvavog pohoda na Pariz.

Policija intenzivno traga za Abdeslamom koji je bio barem logističar u pokolju, a "možda je bio spreman aktivirati eksploziv na sebi", rekla je odvjetnica jedne od dviju osoba koje su priznale da su mu pomogle u bijegu u Belgiju 14. studenoga.

ISPOVIJEST PREGOVARAČA 'Bili su nervozni i zbunjeni, stalno su ponavljali - Kriv je Hollande!'

Belgijski premijer kazao je kako će najviši stupanj pripravnosti na snazi ostati najmanje do srijede kada bi se prema najavama mogle otvoriti škole te početi s radom javni radski prijevoz.

Odluku je premijer Charles Michel donio nakon sastanka s Nacionalnim vijećem sigurnosti. Dodao je i da će sportska događanja kao i koncerti i ostala javna okupljanja biti svedeni na minimum radi osiguravanja sigurnosti.

19:20 - Belgijski podignuo je optužnicu proziv jednog osumnjičenika za sudjelovanje u terorističkom napadu u Parizu, a ostalih 15 je pustio na slobodu.

Anoniman muškarac navodno je prijavio sumnjive radnje policiji nekoliko minuta prije napada na koncertnu dvoranu Bataclan, no nitko ga nije ozbiljno doživio. Kako kaže, prijavio je policiji sumnjive muškarce koji su se kretali automobilom belgijskih registarskih oznaka u blizini dvorane.

'Vozač je pokušao parkirati no nije u baš išlo. Približio sam im se i rekao kako automobil blokira ulaz te da ljudi neće moći ući u garažu. Uputili su mi hladan pogled, nisu otvarali prozore. Imali zu čudne face, oči su im se svijetlile', ispričao je čovjek te dodao kako su muškarci ostali u automobilu sjediti puna dva sata, a motor automobila je svo vrijeme radio.

'Bili su obučeni kao lopovi. Mislio sam da su preprodavači droge te sam nazvao policiju', rekao je muškarac koji je želio ostati u tajnosti.

Dan nakon napada policija ga je pozvala na razgovor. Zbog mobitela kojim su se koristili u automobilu uspio je vidjeti njihova lica te ih prepoznati na policijskim fotografijama.

18:20 - Osumnjičenik za pariške napade Salah Abdeslam u kolovozu je proputovao kroz Italiju s prijateljem, ali njegova nazočnost u zemlji nije privukla pozornost policije jer u to vrijeme nije bila izdana tjeralica za njim, rekao je u ponedjeljak izvor blizak istrazi.

Državni odvjetnici u Bariju odvojeno su pokrenuli istragu o osobama za koje se sumnja da su islamistički militanti koji su na putu u Grčku prošli kroz luku Bari u nekih pet navrata između veljače i kolovoza, rekao je drugi izvor blizak istrazi.

Čini se da istraga nije povezana s pariškim napadima, dodao je izvor. Državni odvjetnici sumnjaju da militanti, koristeći se krivotvorenim dokumentima, putuju u Siriju preko Italije.

Ova dva slučaja pokazuju da postoje teškoće u prikupljanju obavještajnih podataka u 28 članica Europske unije, gdje sigurnosne snage u svakoj zemlji rade neovisno i imaju drukčije prioritete.

Abdeslam je belgijski državljanin pa može slobodno putovati kroz zemlje Schengenskog prostora u kojemu nema graničnih kontrola.

17:00 - Bitanski premijer David Cameron u izlaganju nove strategije nacionalne sigurnosti pred Gornjim domom kazao je da će Velika Britanija uložiti dodatnih 178 milijardi funti za vojnu opremu u sljedećih 10 godina.

'Vlada je donijela jasnu odluku o ulaganju u nacionalnu sigurnost. ISIL nije problem koji je od nas udaljen tisućama kilometara, ISIL predstavlja direktnu prijetnju za nacionalnu sigurnost Velike Britanije. Svijet je opasniji nego je bio prije samo 5 godina. Trebamo očekivati neočekivano. Naši vojnici, policija i sigurnosne službe naš su ponos, a kad se suočimo s opasnosti zajedno samo jači', rekao je britanski premijer.

U svojem govoru kazao je i da su dvije vojne brigade koje čine po 5000 vojnika spremne, a moći će odgovoriti na nacionalne prijetnje stotinama kilometara odaljene od otoka u vrlo kratkom roku.

NAJSVJEŽIJE SNIMKE RUSKOG MINISTARSTVA OBRANE Krstareće rakete nemilice uništavaju mete ISIS-a

16:15 -  AFP javlja da su francuski borbeni zrakoplovi poletjeli s nosača zrakoplova Charles de Gaulle, koji je nedavno postavljen na istočnom Mediteranu radi jačanja operacija u Iraku i Siriji.

Ratni zrakoplovi puni bombi napustili su nosač u ponedjeljak ujutro, nakon što je francuski predsjednik Francois Hollande kazao da će Francuska 'intenzivirati napade na položaje IS-a'.

Nosač zrakoplova Charles de Gaulle ima 26 borbanih zrakoplova, a prema neslužbenim izvorima, zrakoplovi su viđeni nad Turskom i Jordanom, a vjeruje se kako zaobilaze sirijsku protuzračnu obranu.

13.15 - Belgijsko državno tužiteljstvo objavilo je kako je u policijskoj antiterorističkoj akciji u Bruxellesu i Liegu sa nedjelje na ponedjeljak ukupno uhićena 21 osoba.

Policija je u nedjelju navečer pokrenula široku protuterorističku akciju na više lokacija na području Bruxellesa, u samom centru gradu, u općinama Molenbeek, Anderlecht, Jette, Schaerbeek, Forest, Woluwe-Saint-Lambert, te u gradu Charleroiju, 60 kilometara južno od Bruxellesa.
Kod privedenih osoba nije pronađeno nikakvo oružje ni eksploziv, ali je zaplijenjeno 26 tisuća eura.

12.32 - Jedan je carinski službenik ubijen a dvojica policajaca ranjena u pucnjavi u francuskom mjestu Saint Jean du Var kod grada Toulona. Na njih je pucano tijekom operacije lova na krijumčare oružja. Napadač je uhićen. Nije potvrđena povezanost s terorizmom, no u Francuskoj su krijumčari oružja pod posebnim nadzorom policije od napada u Parizu jer opskrbljuju i teroriste.

11.40 - Belgijski mediji javljaju kako muškarac kojeg je u automobilu marke BMW kod granice s Njemačkom uočila policija ipak nije Salah Abdeslam. Sidpresse navodi kako je policija kod Liegea organizirala potjeru za automobilom čiji je vozač još uvijek u bijegu, ali da nema potvrde da je to bio jedini preživjeli napadač iz Pariza.

9:59 - Cameron je vidno frustriran kritizirao manjak protoka informacija među zemljama EU. "To je pomalo smiješno da više informacija možemo dobiti iz zemalja koje nisu u EU nego jedni od drugih", zaključio je.

9:53 - Hollande će ovaj tjedan održati razgovore i sastanke s Barackom Obamom, Angelom Merkel i Vladimirom Putinom, a tema će biti stanje u Sirji i ISIS.

9:44 - "Moramo uništiti ISIS. Radili smo na političkom rješenju, David Cameron i ja, posljednje tri godine", poručio je na pressici nakon sastanka s britanskim premijerom, francuski predsjednik Francois Hollande.

"Moramo učiniti više da porazimo Islamsku državu na njihovom području... Jasno je da se svijet ujedinjuje kako bi zajednički rješio tu terorističku prijetnju", rekao je Cameron.

Cameron je istaknuo i da snažno podupire francuske zračne udare u Siriji te naglasio kako i sam vjeruje da Velika Britanija treba učiniti isto. Dodao je da tu odluku ipak treba donijeti britanski parlament.

9.00 - Salah Abdeslam je navodno viđen kako se automobilom kreće prema njemačkoj granici, javlja Telegraph. U pretresima u Molenbeeku u nedjelju navečer policija je upala i u kuću njegovog ujaka.

U Parizu su se danas susreli britanski premijer David Cameron i francuski predsjednik Francois Hollande koji su odali počast žrtvama Bataclana. U dvorani su, podsjetimo, 13. studenog teroristi ubili 87 osoba.

 

Policija je pokrenula široku protuterorističku akciju na više lokacija na području Bruxellesa, u općinama Molenbeek, Anderlecht, Jette, Schaerbeek, Foret, Woluwe-Saint-Lambert, te u gradu Charleroiju, 60 kilometara južno od Bruxellesa.

Privedeno je 16 osoba, a nije pronađeno nikakvo oružje ni eksploziv. Među privedenima nije Salah Abdeslam, osumnjičen za sudjelovanje u terorističkim napadima u Parizu 13. studenoga. Sudac istrage u ponedjeljak će odlučiti hoće li privedene osobe biti zadržane.

RAZINA UZBUNE NA NAJVIŠOJ MOGUĆOJ RAZINI 'Pozivamo sve da ostanu mirni i slijede upute policije'

Jedna osoba je ozlijeđena. Incident se dogodio u Molenbeeku, gdje je se jedna osoba automobilom zabila u policijski automobil, a policija je zatim otvorila vatru. Ostale akcije prošle su bez incidenata.

Belgijske vlasti u nedjelju navečer odlučile su zadržati razinu uzbune u Bruxellesu na najvišoj razini zbog mogućnosti terorističkih napada, zbog čega ni danas neće prometovati podzemna željeznica, a sve škole u Bruxellesu bit će zatvorene.

"Pribojavamo se napada poput onih u Parizu, što znači da bi neki pojedinci mogli izvesti napade u Bruxellesu na više mjesta i u isto vrijeme", izjavio je premijer Charles Michel nakon sastanka nacionalnog Vijeća sigurnosti.

Belgijske vlasti su ovaj vikend na području Bruxellesa uvele 4. najviši stupanj uzbune, dok u ostatku zemlje opasnost ostaje na 3 na ljestvici od četiri. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene