Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na krilima očeve karizme

POLITIČKA ZVIJEZDA O KOJOJ PIŠE CIJELI SVIJET Njime oduševljeni i hrvatski iseljenici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Politika je dosta vezana za imidž, a u pozadini mora biti priča, mit. Kad netko lijepo izgleda i ima priču iza sebe, nije teško zaključiti da bi mogao biti izabran'.

Pažnju svjetskih medija privukao je atraktivni političar Justin Trudeau - odnedavno premijer Kanade. Svojom pojavom na političkoj sceni zasjenio je i žestoke debate u susjednom SAD-u. Zbog njega čak ni Amerikancima, ovisnima o spektaklu i showbizzu, kanadska politička scena više nije dosadna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Iscrpljeni vatrogasci Zombi požari usred zime stvaraju goleme probleme u Kanadi: Stručnjaci objasnili koliko su opasni Prosvjed u Pakistanu I to se događa Pobijedio na izborima pa objavio: "Neću prihvatiti pobjedu, namjestili su mi je"

O novom kanadskom premijeru Justinu Trudeau, koji će tek pokazati kako se snalazi na visokoj dužnosničkoj funkciji, razgovarali smo s profesorom Draženom Lalićem koji je šest mjeseci radio kao izvanredni profesor na kanadskom Sveučilištu Waterloo u Ontariu.

OBEĆAO NA IZBORIMA Novi kanadski premijer prestaje s napadima na IS

Profesor Lalić smatra kako je Trudeau dobio izbore na krilima činjenice što je sin bivšeg kanadskog premijera Pierrea Trudeau, veoma karizmatičnog i jednog od najpoznatijih političkih figura u Kanadi.

'Karizma Justina Trudeaua jako je vezana s karizmom njegova oca i sumnjam da bi postojala da se on drugačije preziva, njegov otac bio je jedna od vodećih figura kanadske politike', rekao je Lalić u razgovoru za Dnevnik.hr.

Hrvatski iseljenici tradicionalno glasaju za kanadske liberale

Ističe kako Kanda nije zemlja s posebno zanimljivom političkom tradicijom te da ondje nije bilo velikih previranja. 'Imali su linearni rast. To je zemlja poštivanja zakona, rada i razvoja koja je uspješno prihvaćala useljenike', kaže Lalić podsjećajući da su hrvatskih iseljenici ondje tradicionalno glasove davali liberalnim političkim opcijama kojoj pripada dinastija Trudeau.

ZBOG CIJENE 'CRNOG ZLATA' Obećana zemlja za Hrvate uronila u recesiju

Upravo u njegovom ocu leži priča na kojoj je Trudeau, objašnjava Lalić, dobio izbore. Pierre Trudeau bio je playboy, vodio je televizijske emisije, vozio motor, intimno se družio sa slavnom pjevačicom Barbarom Streisand i takav 'razigran' bio je zanimljiv Kanađanima. Pod svjetlima reflektora, osim zbog politike, našao se i zbog razvoda od supruge, Justinove majke i kanadske glumice Margaret 1984. godine.

'Razvijena Kanada izgleda kao dosadni brak i trebali su promjene pa su se okrenuli sinu bivšeg karizmatičnog premijera', Lalić Ipak, za izbor mladog premijera ovog listopada, odlučujuće je, smatra Lalić bilo zasićenje birača, dugotrajni mandat i razočarenje dosadašnjim premijerom Stepenom Harperom, ali i blaga kriza u koju je počela zapadati Kanada. ' Kanada je dobro stajala, ali u posljednje vrijeme pokazuje znakove krize. Harper nije toliko atraktivan kao Trudeau, istrošila se njegova karizma i karizma njegove stranke', kaže profesor.

Dinastija Trudeau

Ovim izborom i u Kanadi se kao i u SAD-u uspostavlja politička dinastija. U SAD-u, podsjeća Lalić, imamo dinastiju Bush i Clinton, a sada u Kanadi dolazi dinastija Trudeau. Također Kanađani SAD slijede i u obrascu atraktivnog zgodnog kandidata.

No, za razliku od oca playboya, Justin ima sređeni obiteljski život sa suprugom Sophie i troje djece. Sophie je prije udaje bila televizijska voditeljica, a nakon što joj je suprug ušao u političke vode, velika mu je podrška. 'Justin ima sređen obiteljski život. Prije nego se počeo baviti politikom bio je učitelj, a oni su u Kanadi veoma cijenjeni i dobro su plaćeni', kaže Lalić.

'Politika je danas spektakl'

Njegov izbor za premijera dogodio se, smatra profesor, uslijed okolnosti, ali zasigurno i imidžom koji leži na zanimljivoj priči o njegovom karizmatičnom ocu. 'Politika je dosta vezana za imidž, a u pozadini mora biti priča, mit. Kad netko lijepo izgleda i ima priču iza sebe, nije teško zaključiti da bi mogao biti izabran. Pierre Traueau je u kanadskoj građanskoj rutini bio njihov Kennedy koji je preživio. I sada oni traže dašak glamura, karizmu. Pogotovo u kriznoj situaciji. Politika je danas spektakl i potrebno je imati priču da bi privukli pažnju na sebe', zaključuje Lalić.

Trudeau je tijekom kampanje obećavao otvoreniju Vladu bližu ljudima. Pomaknuvši liberalnu stranku više lijevo od uobičajenog, birače je osvojio obećavši sniženje poreza za srednju klasu, legalizaciju marihuane, pokretanje ulaganja u infrastrukture i okončanje zračne kampanje u Iraku i Siriji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene