Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drugi negativni kvartal

ZBOG CIJENE 'CRNOG ZLATA' Obećana zemlja za Hrvate uronila u recesiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pad od 0.5 % dolazi nakon tromjesečja koje je obilježio pad od 0.8%, što je drugi kvartal negativnog kretanja gospodarstva zaredom, što se naziva recesija.

Kanadski bruto domaći proizvod (BDP) pao je u drugom tromjesečju 0,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, oslabivši drugi kvartal zaredom, pa je gospodarstvo uronilo u recesiju, što je ponajviše posljedica niskih cijena 'crnog zlata' zbog čega su naftne kompanije srezale investicije, potvrdila je kanadska vlada.

Pročitajte i ovo Justin Trudeau Bez posljedica Kanadski obavještajci: Kina se već dvaput umiješala u parlamentarne izbore Ilustracija Nova kriza Europski gospodarski div bori se s recesijom: "To je znak za uzbunu!"

Pad od 0.5 % dolazi nakon tromjesečja koje je obilježio pad od 0.8%, što je drugi kvartal negativnog kretanja gospodarstva zaredom, što se naziva recesija, piše BBC.

Kanadska tvrtka Thoth Technology dizajnirala je 20 kilometara visok toranj

Ovo je kanadska druga recesija u posljednjih sedam godina, a trenutni pokazatelji sugeriraju da je ujednoi najgora od početka svjetske gospodarske krize. Kanada se prvi put u recesiji našla na samom početku svjetske krize, 2008. godine.

Na gospodarstvo jedne od najvećih izvoznica nafte utjecala je upravo cijena 'crnog zlata' koja se spustila na rekordno niske razine. Cijena sirove nafte na američkom tržištu ima cijenu od 47 dolara po barelu što je gotovo upola manje od prošlogodišnje cijene koja je iznosila 107 dolara po barelu.

Podaci su to koji ne idu na ruku kanadskom premijeru Stephanu Harperu, kojeg 19. listopada očekuju izbori, a gospodarska situacija u zemlji zasigurno će biti pitanje broj jedan svih predizbornih aktivnosti i debata.

Kanada je jedna od popularnijih destinacija za Hrvate već nekoliko desetljeća. Zbog ratnih prilika tijekom devedesetih i kasnije gospodarske situacije u zemlji, veliki broj Hrvata u potrazi za poslom i boljim životom odlučio se za odlazak u daleku Kanadu. Nakon ukidanja viza, 2009. godine, za taj se put odlučio i velik broj mladih koji je pod kanadskim nebom pronašao svoje mjesto za život. Upravo se i zato Kanadu naziva obećanom zemljom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene