Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promjenu ne očekuju ni nakon izbora

Glas Hrvata u Republici Srpskoj često je nečujan: "Mislim da smo napušteno janje i od jedne i od druge strane"

Ante Zubak, hrvatski povratnik iz Bunara (Foto: Dnevnik.hr)
Ante Zubak, hrvatski povratnik iz Bunara (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Marina Bešić Đukarić (Foto: Dnevnik.hr) Marina Bešić Đukarić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ante Zubak, hrvatski povratnik iz Bunara (Foto: Dnevnik.hr) Ante Zubak, hrvatski povratnik iz Bunara (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Hrvati u Republici Srpskoj/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Bosna i Hercegovina je pred osmim općim izborima, koji će se održati u nedjelju. Hrvatima izborni zakon onemogućava izbor legitimnih predstavnika u institucije vlasti, a najteže je Hrvatima u Republici Srpskoj.

Do hrvatskih sela u okolici Dervente vode oronule i zarasle ceste. U mjestu Bunar tek je petnaestak naseljenih kuća. Ambulanta je zatvorena, nema trgovine ni autobusnih linija, a ni struje. Od 22 tisuće prijeratnih Hrvata, u općinu se vratilo manje od tisuću. Više od pola kuća još čeka obnovu.

Pročitajte i ovo Racijom u BiH razbijen superkartel velika akcija Pao superkartel u susjedstvu: Među uhićenima ravnatelji policije i bolnice, poduzetnici, influencerica... Milorad Dodik Otkazana još jedna rasprava Dodik vrijeđao tužitelje i strance: "Vi niste nikakvi pravnici, već obične ništarije"

"Nisam dobio ni jedne kune. Podnosio sam zahtjev i u Zagrebu i u Republici Srpskoj i u BiH. Nikad nisam dobio ništa, čak ni odgovor zašto ništa ne mogu dobiti", rekao je Ante Zubak, hrvatski povratnik iz Bunara.

Sami se snalaze i plehanski franjevci, koji iz temelja podižu razorenu crkvu i samostan. Pomoć države skromna je pa ovise o donacijama i natječajima.

"Od početka nove gradnje prošlo je otprilike 15-16 godina. Nažalost, još uvijek ne možemo reći da smo nešto priveli kraju, a razlog tome je u prikupljanju sredstava", rekao je fra Franjo Dalibor Stjepanović.

Hrvati u RS promjene ne očekuju ni nakon izboru

Glas Hrvata u Republici Srpskoj često je nečujan, iako su po Ustavu jedan od tri jednakopravna konstitutivna naroda.

"Ponekad čovjek pomisli da bi bilo bolje biti nacionalna manjina jer one imaju neke definirane kvote, a konstitutivni narodi igraju ravnopravnu utakmicu iako nisu ravnopravni", rekao je Mirko Filipović iz Hrvatskog kulturnog društva Napredak Derventa.

U parlamentu Republike Srpske nemaju svog predstavnika jer se, prema važećem izbornom zakonu, u RS može glasati samo za člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda.

"Hrvati u Republici Srpskoj na višoj razini redovito imaju neka dva do tri mjestašca, ali i s tim mjestima nemaju nekog posebnog utjecaja na zbivanja", rekao je Filipović.

Hrvati bolje dane ne očekuju ni nakon nedjeljnih izbora.

"Nisam čuo ni u jednoj kampanji da se politička stranka bavila povratkom. Te su riječi davno izbrisane", rekao je Mato Grubišić iz Udruge Hrvata povratnika Feniks.

"Ja mislim da smo mi napuštena ovca, napušteno janje i od jedne i od druge strane", rekao je Zubak.

Ukupno je sedam razina vlasti koje se biraju na općim izborima. Dio zajedničkih vlasti bira se u oba entiteta: Republici Srpskoj i u Federaciji BiH, a dio samo u entitetima.

Birači u Republici Srpskoj, pa i Hrvati, će moći birati kandidate za Predsjedništvo i parlament na državnoj razini, te za Predsjednika, potpredsjednike i Narodnu skupštinu u Republici Srpskoj. Međutim, sve su to institucije na koje Hrvati zbog svoje malobrojnosti nemaju utjecaja.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene