Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sukob s hutistima

Amerikanci prvi put aktivirali moćno oružje u Crvenom moru: Zovu ga zadnjom linijom obrane

Sustav protuzračne obrane CIWS
Sustav protuzračne obrane CIWS Foto: Afp
Ovog tjedna američki ratni brod je prvi put u Crvenom moru upotrijebio svoj napredni sustav protuzračne obrane kako bi uništio nadolazeće projektile jemenskih hutista. Radi se o sustavu koji se naziva zadnjom linijom obrane mornarice.

Krstareća raketa koju su jemenski hutisti lansirali u Crveno more u utorak navečer stigla je na milju od američkog razarača prije nego što je oborena, izjavila su četiri američka dužnosnika za CNN.

U prošlosti su te projektile presreli američki razarači u tom području na udaljenosti od osam milja ili više, rekli su dužnosnici.

USS Gravely ovog je puta morao upotrijebiti napredni sustav protuzračne obrane (CIWS) po prvi put otkako su SAD počele presretati projektile krajem prošle godine. 

CIWS, dizajniran je za presretanje iz neposredne blizine.

Sustav Phalanx sadrži Gatling top koji može ispaliti do 4500 metaka od 20 mm u minuti, gađajući projektile ili druge mete iz iznimno male udaljenosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Liječenje se nastavlja Misteriozan slučaj: Otkriveno u kakvu je stanju beba koja je s teškim ozljedama glave dovezena u bolnicu

Tom Karako, direktor u Centru za strateške i međunarodne studije, rekao je da je zabrinjavajuće što se projektil hutista toliko približio američkom ratnom brodu.

Analitičar Carl Schuster, bivši kapetan američke mornarice, rekao je da je projektil, koji je putovao brzinom od oko 965 km/h, vjerojatno bio oko četiri sekunde od udara u brod kada je uništen. 

Dosad su američki ratni brodovi odbijali napade hutista oružjem većeg dometa. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Preminuo na mjestu Tragedija na Korčuli: Motociklist sletio s mokrog kolnika i zabio se u stablo

Hutisti i dalje predstavljaju veliku prijetnju američkim brodovima u Crvenom moru,  unatoč višestrukim američkim i britanskim udarima na njihovu infrastrukturu unutar Jemena.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene