Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podržavaju UN-ove sankcije

Kina bi mogla ograničiti isporuku nafte Sjevernoj Koreji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neuspjeli test projektila kojeg je Sjeverna Koreja izvela preko vikenda bio je pokušaj te države da "nešto isprovocira", no Sjedinjene Države će surađivati s Kinom kako bi se pokušale smanjiti napetosti, rekao je u utorak američki ministar obrane Jim Mattis.

Američki predsjednik Donald Trump zauzeo je žestoki retorički stav prema sjevernokorejskom čelniku Kim Jong-unu koji je odbacio primjedbe Pekinga i nastavio razvijati nuklearni i program projektila koje Washington smatra prijetnjom.

Pročitajte i ovo Sergej Šojgu Dan pobjede Velika vojna parada u Sjevernoj Koreji: Dolaze Rusi i Kinezi Yoshimasa Hayashi Geopolitička preslagivanja NATO se širi u Aziju? Japanski ministar: ''Ovaj potez šalje važnu poruku''

Pyongyang je u subotu izveo neuspjeli test rakete za koju Pentagon tvrdi da je odmah eksplodirala.

Mattis je u utorak, govoreći za novinare tijekom svog putovanja prema Bliskom istoku, rekao kako najnoviji pokus nije bio nije bio interkontinentalni balistički projektil, no da je i dalje riječ o bezobzirnom potezu.

"To pokazuje zašto sada toliko blisko surađujemo s Kinom... kako bismo uspostavili kontrolu i težili denuklearizaciji korejskog poluotoka", istaknuo je američki ministar.

Trump je priznao u nedjelju kako je mekše stajalište koje je zauzeo prema kineskom odnosu prema vlastitoj valuti povezano s njezinom pomoći glede Sjeverne Koreje.

Sjedinjene Države, njezini saveznici i Kina rade na nizu odgovora na pokus s projektilom Sjeverne Koreje, kažu američki dužnosnici. Kina se izjasnila protiv testiranja oružja Sjeverne Koreje i podržava UN-ove sankcije.

Zabranila je uvoz sjevernokorejskog ugljena 26. veljače prekidajući njegov najvažniji izvoz, a kineski mediji stavljaju u izgled i mogućnost ograničavanja isporuke nafte Sjevernoj Koreji ako nastavi s provokacijama.

U ponedjeljak je američki potpredsjednik Mike Pence upozorio Sjevernu Koreju da nedavni američki udari u Siriji i Afganistanu pokazuju kako ne treba iskušavati odlučnost Trumpove administracije.

Trumpova administracija usredotočuje svoju strategiju na oštrije gospodarske sankcije, koje moguće uključuju naftni embargo, globalnu zabranu sjevernokorejskog zračnog prometa, presretanje teretnih brodova i kažnjavanje kineskih banaka koje posluju s Pyongyangom.

Sjever je upozorio da će uzvratiti nuklearnim udarom na Sjedinjene Države ako ga se bude isprovociralo. Dužnosnici i stručnjaci međutim vjeruju kako je još uvijek daleko od ovladavanja neophodnom tehnologijom uključujući minijaturizaciju nuklearne bojne glave. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene