Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Znanost je podijeljena

Jaja ili cigarete - što je opasnije po zdravlje?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jaja su tijekom povijesti znanosti bila prikazivana kao i zdrava i nezdrava. Danas je teško odrediti što je točno jer neke studije osuđuju konzumiranje jaja, povezujući ih s uzrokovanjem tumora i bolesti srca, dok druge smatraju kako jaja imaju pozitivan učinak na zdravlje.

U jednoj studiji objavljenoj 2011., piše Collective Evolution, zaključeno je da svakodnevna konzumacija kolesterola ima jednak utjecaj na zdravlje kao i pušenje 25 tisuća cigareta, to jest pet cigareta svaki dan tijekom perioda od 15 godina.

Pročitajte i ovo Ilustracija od 3. travnja Novi val poskupljenja cigareta: Pogledajte nove cijene Cigarete Od srijede Poskupljuju cigarete: Ovo su nove cijene

Druga studija, objavljena godinu dana kasnije, također je zaključila da redovita konzumacija jaja ugrožava zdravlje. Kanadski znanstvenici istraživanje su obavili na 1231 pacijentu prosječne dobi od 62 godine. Otkrili su da je konzumacija jednog jajeta dnevno jednako loša kao i pušenje pet cigareta.

S druge strane, neke studije pokazuju da hranjivi sastojci u jajima doprinose smanjenju rizika od srčanih bolesti. Medicinska škola na Harvardu istaknula je kako su dvije velike studije pokazale da konzumiranje jednog jajeta dnevno nije povezano s povećanjem rizika od srčanih bolesti.

Dodali su da su jaja u prošlosti bila povezivana sa srčanim bolestima zbog visoke razine kolesterola. Međutim, mnoga su istraživanja pokazala da kolesterol u hrani ima manji utjecaj na krvni tlak nego masti.

Znanstvenici s Harvarda također ističu da jaja vjerojatno nisu "najbolji izbor za doručak", ali da nisu ni najgori. Zaključuju da "ljudi koji se žele zdravo hraniti trebaju jesti umjerenu količinu jaja te se koncentrirati na proteine koje se mogu naći u biljkama".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene