Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Danska je u nedjelju na referendumu usvojila velikom većinom zakon kojim se uvodi jednakost muškaraca i žena u nasljeđivanju krune, službeno je objavljeno u ponedjeljak u Kopenhagenu.


Amandman Ustavu usvojen je s 85,4 posto glasova 'za' prema 14,6 posto 'protiv'. Referendumu se odazvalo 45,5 posto svih upisanih birača, što je znatno premašilo minimalni prag od 40 posto potrebnih da bi se usvojio ustavni amandman, objavio je Institut za statistiku.

Prvorođeni prvi u redu za nasljednika

Vezani članci Koronavirus u Danskoj Nakon rekordnog broja novozaraženih: Danska stroge mjere proširuje na cijelu zemlju Josh O\'Connor Svađa oko serije o britanskoj kraljevskoj obitelji sve napetija, političar javno napao jednog od glavnih glumaca

U skladu s tim zakonom, prvorođeni u kraljevskoj obitelji, djevojčica ili dječak, bit će prvi u redu za nasljednika, a taj je privilegij dosad bio rezerviran za muške potomke. Ustavom se dosad određivalo da prijestolje nakon smrt kralja pripadne njegovom sinu ili kćeri, ali da mlađi sin ima prednost pred starijom kćeri.

'To je jaki signal koji pokazuje kako želimo biti društvo u kojem muškarci i žene imaju iste mogućnosti radilo se o običnim ljudima ili prinčevima i princezama', izjavio je premijer Lars Loekk Rasmussen u nedjelju. (Hina)