Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Danska referendumom odlučila

Jednakost muškaraca i žena u nasljeđivanju krune

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danska je u nedjelju na referendumu usvojila velikom većinom zakon kojim se uvodi jednakost muškaraca i žena u nasljeđivanju krune, službeno je objavljeno u ponedjeljak u Kopenhagenu.

Amandman Ustavu usvojen je s 85,4 posto glasova 'za' prema 14,6 posto 'protiv'. Referendumu se odazvalo 45,5 posto svih upisanih birača, što je znatno premašilo minimalni prag od 40 posto potrebnih da bi se usvojio ustavni amandman, objavio je Institut za statistiku.

Pročitajte i ovo Mette Frederiksen pozvala i druge da to učine Danska premijerka: "Svu artiljeriju koju imamo poslat ćemo Ukrajini" Odron u Danskoj - 2 "Kontaminirano tlo" Ekološka katastrofa na sjeveru Europe: Ogromno brdo smeća kreće se prema selu

Prvorođeni prvi u redu za nasljednika

U skladu s tim zakonom, prvorođeni u kraljevskoj obitelji, djevojčica ili dječak, bit će prvi u redu za nasljednika, a taj je privilegij dosad bio rezerviran za muške potomke. Ustavom se dosad određivalo da prijestolje nakon smrt kralja pripadne njegovom sinu ili kćeri, ali da mlađi sin ima prednost pred starijom kćeri.

'To je jaki signal koji pokazuje kako želimo biti društvo u kojem muškarci i žene imaju iste mogućnosti radilo se o običnim ljudima ili prinčevima i princezama', izjavio je premijer Lars Loekk Rasmussen u nedjelju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene