Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saudijska Arabija jedna je od najkonzervativnijih država u svijetu, a ima jednu od najvećih stopi razvoda u svijetu.


Dramatičan porast broja razvoda događa se u Saudijskoj Arabiji. Tako se primjerice u posljednje vrijeme u prosjeku podnosi 127 zahtjeva za razvod dnevno.

Vezani članci Napadnuto naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji (Foto: AFP) Igra živaca od koje strepi cijeli svijet: "Ako je to istina, napad ćemo smatrati ratnim činom!" Donald Trump (Foto: AFP) Trump odobrio slanje američkih vojnika u Saudijsku Arabiju

Prema saudijskom ministarstvu pravosuđa, u gradu Jedda u odnosu na prošlu godinu razvedeno je 50% više parova.

U cijeloj državi 2014. bilo je 33.954 razvoda, a 2015. oko 133.000 sklopljenih brakova i 40.000 razvoda. Ove godine je sklopljeno 157.000 brakova, a razvedeno je 46.000. što znači da gotovo trećina brakova završi razvodom.

''Društvo i zakoni onemogućuju bilo kakvu interakciju između muškaraca i žena prije braka, tako da se obično ljudi koji ulaze u brak uopće ne poznaju', rekla je jedna saudijska odvjetnica upitana za ovaj fenomen, piše Jerusalem Post.

Sve veći broj razvoda iniciraju žene unatoč stigmi koju u tom društvu imaju razvedene žene. U Saudijskoj Arabiji koja ima oko 32 milijuna stanovnika, većina žena uda se nakon završene srednje škole, a prema zakonu dopušteno je u brak stupati 13 godišnjim djevojčicama.