Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"To je prevara"

Hrvati među najslabije educiranima i ne čitaju deklaracije: "Samo uvoze lošu robu, mi smo kontejner Europske unije"

Aktualno Galerija Med - 1 Med - 1 Foto: DNEVNIK.hr Med - 2 Med - 2 Foto: DNEVNIK.hr Med - 3 Med - 3 Foto: DNEVNIK.hr Med - 4 Med - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Med - 5 Galerija 1/5 >>
Mješavina meda iz zemalja koje nisu Europska unija. Ovako nejasna deklaracija otići će u povijest. Ubuduće morat će pisati koja točno zemlja i koliki udio meda dolazi iz nje. Ovo će se na početku odnositi na med, džem i sokove.

U samo jednoj teglici nalaze se med iz Rumunjske, Brazila, mješavine meda iz EU, mješavine meda koji nije iz EU. Neodređeno podrijetlo sad odlazi u povijest. Na proizvodima će ubuduće točno pisati iz koje je zemlje i koliki udio.

"I to na način da će ona zemlja čiji je udio meda najveći biti na prvom mjestu. Sada je bila situacija da smo imali mješavine i onda je moglo biti 90 posto kineskog meda i 1 posto hrvatskog", kazala je Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu.

Jasno označen postotak pomoći će potrošačima, onima koji vjeruju deklaracijama.

"Ja ne mislim da je to uopće jasno, ja mislim da je to samo uvoz loše robe u Hrvatsku, ja mislim da smo mi kontejner Europske unije", rekla je Mirjana iz Zagreba.

"Ako piše EU znači može biti od-do, a ovako će biti specificirano i znat će se jel iz Njemačke i od kuda već je", kaže Ivica.

Pročitajte i ovo Riječka bolnica - 1 Bolnica za ženu i dijete Novi bolnički kompleks vrijedan 158 milijuna eura iskorak je u liječenju: "Ovo je dosanjani san"

"To je samo zamazivanje očiju. Ili je ili nije. Što vama vrijedi da ćete  sada staviti 10 posto tuđega meda iz Kine ili obrnuto? Ništa. Znači to je prevara", smatra Ivan iz Zagreba.

Ipak naši potrošači su među lošije educiranima u cijeloj Europi.

"66 posto naših građana ne čita deklaracije, znači i to ih je bitno uputititi, educirati, da treba okrenuti tu poleđinu", rekla je Ana Knežević iz Udruge potrošača.

Ali razmišlja se i da te deklaracije budu uočljivije i na prednjoj strani proizvoda.

Pročitajte i ovo Kolona - 3 Stvara se i mnogo smeća Kaos na cesti - Kilometarske kolone i višesatno čekanje izluđuju vozače i mještane: "Što Vlada čeka s obilaznicom?"

"Ide se i na ono označavanje semaforsko hranjivosti tako da će biti ako je nešto dobro za nas zeleno, crveno ako nije, tako da će i to pomoći", dodala je Knežević.

Sada su ovo prijedlozi, a točno odakle je taj med, džem ili sok - na deklaracijama će pisati za dvije godine, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene