Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stvara se novo neprijateljstvo?

Južnoafrička Republika optužila Izrael za genocid, on uzvratio: "Vi surađujete s terorističkom skupinom"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Južnoafrička Republika zatražila je u petak od Međunarodnog suda pravde (ICJ) da hitno proglasi da je Izrael prekršio svoje obveze prema Konvenciji o genocidu u ratu protiv Hamasa u Gazi, dok je Izrael odbacio takav zahtjev JAR-a kao bespredmetan.

Južnoafrička Republika od Međunarodnog suda pravde je zatražila da hitno proglasi da je Izrael prekršio svoje obveze prema Konvenciji o genocidu u ratu protiv Hamasa u Gazi.

Sudska tužba najnoviji je potez Južnoafričke Republike koja je izrazito kritična prema izraelskom ratu u Gazi.

Prošli mjesec zastupnici u JAR-u izglasali su da se zatvori izraelsko veleposlanstvo u Pretoriji i obustave svi diplomatski odnosi dok se ne dogovori prekid vatre u izraelskom ratu protiv islamističke skupine Hamasa u Gazi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Budite spremni Provjerite, kako ne bi bilo neugodnih iznenađenja: Radno vrijeme trgovina i šoping centara za Staru i Novu godinu

U priopćenju južnoafričkog ministarstva međunarodnih odnosa i suradnje (DIRCO) rečeno je da je prijava protiv Izraela podnesena u petak.

"Izrael od 7. listopada 2023. nije spriječio genocid i nije procesuirao izravno i javno pozivanje na genocid", priopćio je DIRCO.

U priopćenju piše da je JAR zatražio od ICJ-a da proglasi "prema hitnoj osnovi da Izrael krši svoje obveze Konvencije o genocidu".

Od Međunarodnog suda pravde traži se i da privremenom mjerom zatraži od Izraela da zaustavi svoje vojne operacije u Gazi.

Južna Afrika može pokrenuti ovaj postupak na osnovu Konvencije o genocidu jer su i Izrael i ona potpisnice te konvencije.

Pročitajte i ovo Stigla gripa - 1 Uranila ove godine Zbog nje su već sada pune ambulante, a liječnici upozoravaju: "Nemojte je podcijeniti"

JAR desetljećima podupire palestinsku borbu za državnost na područjima koja je okupirao Izrael, poistovjetivši položaj Palestinaca s položajem crnačke većine u Južnoafričkoj Republici u vrijeme represivnog razdoblja apartheida, što je usporedba koju Izrael žestoko niječe.

Izrael je odbacio južnoafričko pokretanje slučaja o genocidu na Međunarodnom sudu pravde kao bespredmetnu klevetu bez pravnog temelja te je rekao da se pridržava međunarodnog prava u svome ratu protiv Hamasa u Gazi.

"Južnoafrička Republika surađuje s terorističkom skupinom koja poziva na uništenje Izraela", navodi se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova. "Stanovništvo Gaze nije neprijatelj Izraela, a Izrael se trudi ne nanijeti štetu civilima."

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene