Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izazivanje prosvjeda

Premijer Abe poslao ritualne darove u kontroverzno svetište

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanski premijer Shinzo Abe poslao je u utorak ritualne darove u hram Yasukuni u Tokiju, kontroverzno svetište nekadašnje japanske carske vojske, riskirajući da razljuti Kinu i Južnu Koreju.

Abe, vrlo kritiziran konzervativac u prošlosti zbog svojih revizionističkih stavova o japanskom imperijalizmu, darovao je "masakaki", "sveto" drvo, prigodom otvaranja jesenskog festivala u Yasukuniju koji bi trebao trajati četiri dana.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tlo ne miruje VIDEO Snažan potres pogodio Japan Snimke iz nuklearne elektrane u Fukushimi - 3 Japan FOTO Trinaest godina nakon potresa objavljene slike iz unutrašnjosti nuklearne elektrane

Iako bi se prijevremeni parlamentarni izbori trebali održati u nedjelju u Japanu, nijedan politički uglednik nije viđen na licu mjesta u utorak ujutro. Po japanskim medijima, Abe neće posjetiti taj šintoistički hram tijekom festivala.

Tokio nastoji poboljšati odnose s Pekingom i Seulom s obzirom na sve veću prijetnju Sjeverne Koreje. Svetište Yasukuni odaje počast vojnicima i osobama koje su radile za vojsku, njih 2,5 milijuna, a koji su poginuli za japansko carstvo od početka ere Meiji (1868.) do kraja Drugog svjetskog rata.

Među osobama kojima se odaje počast su i osuđeni ratni zločinci, te svako simbolično slanje darova japanskih političara u Yasukuni izaziva oštre prosvjede Kine i Južne Koreje. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene