Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UNATOČ SKANDALU

Georgijeva ostaje na čelu MMF-a. Nema dokaza da je radila u korist Kine

Zgrada svjetske banke
Zgrada svjetske banke Foto: DNEVNIK.hr
Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) potvrdio je u utorak svoje puno povjerenja direktorici fonda Kristalini Georgievoj nakon što su proučili optužbe na njen račun za pritiske na osoblje Svjetske banke da izmjeni podatke za Kinu.

Izvršni odbor tako je odlučio nakon što je proučio izvješće tvrtke WilmerHale, u kojemu se Georgievu optužuje da je 2017. godine, kada je bila izvršna direktorica Svjetske banke, pritiscima utjecala na njeno osoblje kako bi promijenilo podatke Kine da bi se poboljšao rezultat te zemlje na Doing Business ljestvici.

Odbor je u ponedjeljak izjavio da ima povjerenja u predanost Georgieve da zadrži najveće standarde upravljanja i integriteta.

Pročitajte i ovo Svjetska banka (Foto: Dnevnik.hr) - 1 "Doing Business" Svjetska banka u središtu skandala: Političke manipulacije s ljestvicom konkurentnosti?

U isto vrijeme, istaknuli su da planiraju dodatne korake kako bi osnažili mjere zaštite kojima bi se štitila nepristranost osoblja MMF-a, kao i osigurali kanale za pritužbe i neslaganja.

Američka ministrica financija Janet Yellen poručila je Georgievoj da je izvješće o radu Svjetske banke o njezinom radu “otvorilo legitimna pitanja”, ali da je zbog nedostatka direktnih dokaza promjena vodstva MMF-a bila neopravdana.

Pročitajte i ovo Zgrada svjetske banke ZA OPORAVAK GOSPODARSTVA Svjetska banka objavila da će zemlje koje su pogođene koronavirusom dobiti pomoć u iznosu od 12 milijardi dolara

U izjavi je istaknula da se trebaju poduzeti “proaktivni koraci kako bi se osnažio integritet i vjerodostojnost MMF-a”, a da Georgieva i drugi lideri MMF-a moraju obnoviti svoju predanost transparentnosti u istraživanju, analizi i politikama fonda, istaknulo je ministarstvo u priopćenju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene