Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kršenje sporazuma

Izraelski ministar: Ulazak Palestine u UN opasniji od Hamasa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zahtjev za prijamom palestinske države u UN predviđen za rujan predstavlja 'veću opasnost od Hamasa' koji kontrolira Pojas Gaze, ocijenio je izraelski ministar financija.

'Ta inicijativa Palestinaca predstavlja veću prijetnju od one Hamasa u Gazi i neće ostati bez odgovora Izraela', izjavio je na izraelskom državnom radiju Yuval Steinitz iz stranke Likud premijera Benjamina Netanyahua. 'Jednostrani zahtjev Palestinaca o prijamu njihove države u UN predstavlja kršenje obaveza koje su Palestinci preuzeli u svojim sporazumima potpisanima s Izraelom', izjavio je Netanyahu.

Palestinski dužnosnici najavili su da će predsjednik Mahmud Abas 20. rujna podnijeti zahtjev za punopravnim članstvom palestinske države u UN-u. Zahtjev će biti podnesen glavnome tajniku UN-a Ban Ki-moonu tijekom održavanja Opće skupštine UN-a u New Yorku. Palestinci su i dalje suočeni s protivljenjem SAD-a, koji prijeti da će iskoristiti veto kojim raspolaže u Vijeću sigurnosti UN-a.

Abas je ranije rekao da su se palestinske vlasti odlučile zatražiti primanje u članstvo UN-a jer su procijenile kako u sadašnjim okolnostima nije moguć nastavak mirovnih pregovora s Izraelom.

Palestinci bi željeli postići primanje u UN i priznanje buduće države u granicama prije izraelskih osvajanja u Šestodnevnom ratu 1967., čemu se Izrael protivi. Također, Izrael svako proglašenje palestinske države uvjetuje palestinskim priznanjem Izraela kao 'države židovskog naroda'. (Hina)



 

Pročitajte i ovo Mahmud Abas, predsjednik Palestinske samouprave Još veća nestabilnost u regiji Palestinske vlasti "preispitat će odnos" sa SAD-om nakon veta u UN-u Gaza Sukob na Bliskom istoku Bolnice u Gazi dnevno troše mjesečne zalihe: "Ostat ćemo s našim pacijentima i braniti njihovo pravo na život do samog kraja"

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene