Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Palestinac koji je nožem ranio izraelskog vojnika na glavnoj vojnoj kontrolnoj točki u okupiranoj Zapadnoj obali, koja odvaja Ramallah i Jerusalem, ubijen je u petak, priopćila je policija.


Incident se dogodio nekoliko sati nakon su svjetske vođe nazočile pogrebu izraelskog državnika Shimona Peresa u Jeruzalemu, gdje je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas također pozdravio izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Vezani članci Psihijatar dr. Oliver Ojdanić i Andrija Jarak Je li se ubojstvo u Malom Lošinju moglo spriječiti? "Kada bi postupali po onome što netko piše po društvenim mrežama vjerojatno bi puno ljudi bilo, ili liječeno, ili zatvarano" Josip Gazilj, načelnik PP Mali Lošinj Načelnik PP Mali Lošinj za Dnevnik Nove TV: "Imamo dovoljno materijalnih dokaza. Zasad nije utvrđena povezanost između osumnjičenog i ubijene djevojke"

Glasnogovornica izraelske policije Luba Samri izjavila je da je Palestinac, 28-godišnji stanovnik Istočnog Jeruzalema, dojurio na Qalandia punkt noseći u ruci nož i da je izbo stražara prije nego što su ga pripadnici izraelskih snaga ubili. Stražar je teško ozlijeđen i odveden u bolnicu na liječenje, rekla je glasnogovornica Samri.

U posljednjih godinu dana, najmanje 219 Palestinaca poginulo je u nasilnim incidentima na Zapadnoj obali, Istočnom Jeruzalemu i Pojasu Gaze. Od toga su vlasti 148 njih identificirale kao napadače, a drugi su ubijeni u sukobima i prosvjedima.

Palestinci, djelujući sami s primitivnim oružjem, ubili su u napadima najmanje 33 Izraelaca i dva Amerikanca koji su bili u posjetu Izraelu.

Palestinci su optužili Izrael da koristi pretjeranu silu te da neki od ubijenih nisu predstavljali nikakvu prijetnju ili nisu imali namjeru izvršiti napad. U nekim slučajevima, Izrael je otvorio istragu o tome je li bilo uporabe prekomjerne sile. (Hina)