Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teške optužbe

Izrael pred sudom: ''Naše pravo ne može nam biti oduzeto. Vašu dvoličnost zapamtit će nebesa''

Aktualno Galerija Izraelski pravni zastupnici - Tal Becker (L), Malcolm Shaw (C) i Gilad Noam (D) Izraelski pravni zastupnici - Tal Becker (L), Malcolm Shaw (C) i Gilad Noam (D) Foto: Afp Visoki pravni savjetnik Tal Becker tijekom obraćanja Sudu Visoki pravni savjetnik Tal Becker tijekom obraćanja Sudu Foto: Afp Saslušanje u Međunarodnom sudu pravde Saslušanje u Međunarodnom sudu pravde Foto: Afp Podržavatelji Palestine imali su i plakate Nelsona Mandele Podržavatelji Palestine imali su i plakate Nelsona Mandele Foto: Afp +0 Izraelski podržavatelji iznijeli su fotografije zatočenika Hamasa Galerija 1/5 >>
Izraelski pravni zastupnici u petak su u trosatnom obraćanju Međunarodnom sudu pravde inzistirali na tome da su optužbe JAR-a temeljene na iskrivljivenjim činjenicama te da se Državi Izrael ne može oduzeti pravo na samoobranu.

Izraelski pravni predstavnici u petak su se obratili Međunarodnom sudu pravde nakon optužbi JAR-a da Izrael poduzima genocidne radnje protiv stanovnika Gaze.

Odvjetnik Tal Becker obratio se sudu te u trosatnom obraćanju zauzeo stav da je Hamas tražio da se "opasnost i pogibija Izraelaca i Palestinica maksimizira, dok ih Izrael pokušava minimizirati".

Optužbe Južnoafričke republike opisao je kao "stubokom iskrivljenu činjeničnu i pravnu sliku" te da njihov slučaj "u potpunosti ovisi o svojevoljno oblikovanom, dekontekstualiziranom i manipulativnom opisu istinitosti trenutnih napada". 

Visoki savjetnik Becker inzistirao je da JAR traži da se "Izraelu zaniječe mogućnost da obrani svoje državljane", prenio je izraelski portal Jerusalem Post.

Pročitajte i ovo Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg Smirivanje ili raspirivanje? Oglasio se NATO o napadima na Jemen, ali jednu stvar ne otkriva

U četvrtak izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da će "dvoličnost Južnoafričke republike zapamtiti nebesa " kritizirajući time propust JAR-a da pomogne Siriji i Jemenu gdje zločine čine "Hamasovi partneri" te misleći na pobunjeničke Hute.

"Danas smo svjedočili naopakom svijetu. Izrael je optužen za genocid dok se bori protiv istog tog genocida", rekao je tada. 

Nakon saslušanja izraelske obrane u petak, na mreži X oglasio se i izraelski glasnogovornik Ministarstva vanjskih polsova Lior Haiat.

"Optužbe JAR-a protiv Izraela su neutemeljene.(...) JAR je taj koji krši Konvenciju o genocidu podržavajući terorističku organizaciju Hamas, koja zaziva poništenje Države Izrael", dio je njegove objave. 

Stanje izvan sudnice

Izvan zgrade suda policija je osigurala da se podržavatelji dviju suprotstavljenih strana ne susretnu.

Na jednoj strani vijorile su palestinske zastave i uživo se prenosilo suđenje u sudnici. Uz to, podignut je i plakat Nelsona Mandele.

Na drugoj strani simbolično je bio postavljen svečan šabatski stol, a na poleđinu stolaca pričvršćene fotografije nekih od još uvijek nestalih Izraelaca koje Hamas drži u zatočeništvu, prenio je BBC.

Pročitajte i ovo Suđenje zbog ubojstva Tomislava Sablje - 4 Nepravomoćna presuda Oslobođeni za ubojstvo Sablje: Ukida im se istražni zatvor

Međunarodni sud pravde najviše je sudsko tijelo Ujedinjenih naroda, a njegove presude teoretski su pravnoobvezujuće na članice, što Izrael i JAR jesu, ali nisu utjerive.

Odluka suda o tome vrši li Izrael genocid nad stanovnicima Gaze bit će pravno mišljenje, a krajnja odluka suda mogla bi se čekati godinama. Ipak, sud bi mogao brže odlučiti o tome hoće li Izraelu zabraniti vojno djelovanje, odluku koju je JAR također zatražio. 

Dokumentacija iz Turske

Turski predsjednik Orban Erdogan rekao je u petak da će Turska nastaviti slati dokumentaciju, uglavnom vizualnu, o izraelskim napadima na Gazu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nevolja u Zagrebu Rusi ušetali s nožem u kafić i igraonicu: Radili su nered, morala je intervenirati i policija

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz uzvratio mu je opisavši ga kao predsjednika "zemlje odgovorne u prošlosti za genocid nad Armencima", dodavši da Erdogan napada Izrael s "neutemeljenim tvrdnjama".

Time se osvrnuo na optužbe, koje Turska i danas poriče, da su otomanski Turci 1915. počinili masovno ubojstvo Armenaca. Izrael nije jedna od 30 zemalja koje su do sada službeno priznale te tvrdnje. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene