Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krvave borbe

Pet stvari koje trebate znati o novim žestokim sukobima Izraela i Hamasa: Tisuće raketa, zarobljeni civili, stotine poginulih

Sukobi u Izraelu
Sukobi u Izraelu Afp
Aktualno Galerija Joe Biden, američki predsjednik Joe Biden, američki predsjednik Foto: Afp Ashkelon, grad u Izraelu Ashkelon, grad u Izraelu Foto: Afp Izraelska vojska u Ashkelonu - 1 Izraelska vojska u Ashkelonu - 1 Foto: Afp Sukobi u Izraelu Sukobi u Izraelu Foto: Afp +2 Sukobi u Izraelu Galerija 1/7 >>
Izrael i Pojas Gaze u ratu su nakon početka iznenadne i spektakularne vojne ofenzive Hamasa u subotu ujutro. Islamistički pokret ispalio je na Izrael tisuće raketa, infiltrirao borce na izraelski teritorij i zarobio nepoznat broj Izraelaca.

Naoružani pripadnici palestinske skupine Hamas u subotu su u izraelskim gradovima ubili i zarobili desetke civila i vojnika u iznenadnom napadu, a Izrael je odgovorio masovnim zračnim napadima koji su ubili desetke u Pojasu Gaze.

Najgori napad na Izrael posljednjih desetljeća pokrenuo je rat za koji su obje strane obećale da će eskalirati.

Najmanje 200 Izraelaca je ubijeno i 1100 ranjeno u oružanim sukobima koji su bjesnili na više od 20 lokacija u Izraelu. U Gazi su zdravstveni dužnosnici izvijestili o više od 230 ubijenih i 1600 ranjenih.

Sukobi u Izraelu Sukobi u Izraelu (Foto: Afp)

"Ovo nije jednostavna operacija ili spirala nasilja, ovo je rat (...) i mi ćemo ga dobiti", izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

"Na rubu smo velike pobjede", rekao je pak vođa Hamas Ismail Hanija.

1. Kad je počelo?

Ofenziva palestinskog islamističkog pokreta počela je posljednjeg dana židovskog praznika, kada zemlja živi usporeno, a mnogi hodočasnici i turisti pohrlili su u zemlju.

Pročitajte i ovo Stanje u Tel Avivu - 1 iz minute u minutu FOTO/VIDEO Stotine mrtvih u krvavoj eskalaciji sukoba, ispaljene rakete i prema Tel Avivu: "Spremni smo na dugu borbu"

Neprijateljstva su počela prije 6:30 ujutro po mjesnom vremenu s nizom raketa ispaljenih iz Pojasa Gaze prema susjednim izraelskim gradovima.

Iskoristivši element iznenađenja, borci Hamasa u vozilima, čamcima, pa čak i motoriziranim paraglajderima napali su vojne položaje ili civile na ulici.

Ispaljeno je i više od 5000 rakata na Izrael, po riječima Muhameda Diefa, zapovjednika Hamasobih brigada Al-Kasam.

Izrael je nekoliko sati kasnije pokrenuo svoj odgovor u vidu zračnih napada na Gazu.

2. Gdje se sve vode borbe?

Glasnogovornik izraelske vojske potvrdio je u večernjim satima da su izraelski vojnici i civili oteti tijekom upada Hamasovih naoružanih napadača.

Jedan od vođa Hamasa Saleh al-Arouri rekao je za Al Jazeeru da grupa ima velik broj izraelskih zarobljenika, uključujući visoke dužnosnike.

Rekao je da Hamas ima dovoljno zarobljenika da može prisiliti Izrael da oslobodi sve Palestince u svojim zatvorima.

Izraelska televizija Reshet 13 TV News objavila je da militanti drže Izraelce kao taoce u gradu Ofakimu te da je pet palestinskih militanata ubijeno u gradu Sderotu gdje su zapaljene kuće.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu Nakon napada VIDEO Netanyahu obećao moćnu osvetu: "Izrael će doprijeti do svakog mjesta gdje se skriva Hamas"

Izraelski mediji izvijestili su o oružanim sukobima između skupina palestinskih boraca i snaga sigurnosti u gradovima na jugu Izraela.

Šef izraelske policije rekao je da se na jugu Izraela borbe vode na 21 mjestu, što pokazuje koliko su veliki razmjeri napada.

Hamas je vodio četiri rata protiv Izraela otkako je preuzeo kontrolu nad Gazom 2007. Ali ovakvi prizori nasilja u samom Izraelu dosad nisu viđeni, ne računajući samoubilačke bombaške napade iz palestinske intifade prije dva desetljeća.

U Gazi su ljudi požurili kupiti zalihe potrepština očekujući višednevne sukobe. Neki su se uputili u skloništa.

Od jutra su stotine civila napustile svoje domove na sjeveroistoku Pojasa Gaze kako bi se udaljili od granice s Izraelom, javlja dopisnik AFP-a.

3. Što je s izraelskom obavještajnom službom?

Iznenadni Hamasov napad na Izrael kolosalan je propust izraelskih obavještajnih službi, objavio je u subotu BBC-jev stručnjak za sigurnost Frank Gardner.

Izrael ima jednu od najrasprostranjenijih i najsofisticiranijih obavještajnih mreža na Bliskom istoku, domaću i vanjsku te doušnike infiltrirane u militantne skupine ne samo na palestinskim teritorijima već i u Libanonu, Siriji i drugdje.

Međutim, ovim Hamasovim napadom na kraju židovskog praznika čini se da je Izrael uhvaćen na spavanju. Da će Izrael uzvratiti velikom silom, nema nikakve sumnje, no Izraelci će se sada pitati zašto njihovi špijuni nisu znali da se to sprema i upozorili zemlju na to, zaključuje BBC.

4. Jesu li stradali hrvatski državljani?

Među žrtvama u subotu započetih napada Hamasa na Izrael nema hrvatskih državljana, a u Izraelu je trenutačno nekoliko skupina hrvatskih hodočasnika koje su se javile hrvatskom veleposlanstvu u Tel Avivu, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

"Prema zasad dostupnim informacijama među žrtvama napada nema hrvatskih državljana", navodi MVEP..

"Nekoliko skupina hrvatskih hodočasnika koje se nalaze u Izraelu javile su se Veleposlanstvu RH u Tel Avivu te su u stalnom kontaktu. Zračna luka u Tel Avivu, kao i granični prijelaz prema Jordanu zasad su otvoreni", dodaje se.

5. Kakve su reakcije na napade?

UN poziva na trenutačni prekid nasilja u Gazi, odakle je u subotu islamistički pokret Hamas počeo najveći napad na Izrael s dosad najmanje 40 mrtvih, a napade su osudili EU, zapadni čelnici i Ukrajina, Rusija i arapski svijet pozivaju na suzdržanost, a Hamasu bliske skupine i države ih pozdravljaju.

Visoki povjerenik UN za ljudska prava Volker Tuerk šokiran je izvješćima o stotinama raketa ispaljenih na Izrael u subotu i navodima o izraelskim civilima koji su postali taoci.

Hitna sjednica Vijeća sigurnosti održat će se u nedjelju, objavio je UN u priopćenju.

Sukobi u Izraelu Joe Biden, američki predsjednik (Foto: Afp)

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je SAD spreman ponuditi sva odgovarajuća sredstva potpore Izraelu nakon napada proiranske skupine Hamas i upozorio bilo koju drugu stranu neprijateljski raspoloženu prema Izraelu da ne iskorištava tu situaciju.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće rekao je da SAD nedvosmisleno osuđuje napade palestinske islamističke skupine Hamas na izraelske civile i da čvrsto podržava vladu i narod Izraela, izvijestio je u subotu CNN.

Europska unija i brojne europske prijestolnice oštro su osudile napade u zoru na Izrael i naglasile da Izrael ima pravo na obranu.

Rusija je pozvala na suzdržanost, a Turska da se izbjegne eskalacija.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen jasno je osudila napade koje naziva terorizmom i ocijenila da se Izrael ima pravo braniti.

"Europska unija izražava solidarnost u ovim teškim trenucima", poručio je šef europske diplomacije Josep Borrell i naglasio da terorizam i nasilje ne rješavaju ništa. Napade je osudio i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Pročitajte i ovo Potres u Afganistanu Spasilačke službe na terenu Potresi pogodili zapad Afganistana: Najmanje 120 mrtvih, više od tisuću ozlijeđenih

Rusija poziva "palestinsku i izraelsku stranu na trenutačni prekid vatra, na odricanje od nasilja i na potrebnu suzdržanost", izjavila je glasnogovornica ruske diplomacije Marija Zaharova.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u subotu je osudio teroristički napad na Izrael te je poručio kako ne smije biti sumnje da se zemlja ima pravo braniti.

Hamasove napade osudili su čelnici europskih zemalja među kojima je hrvatski premijer Andrej Plenković koji je rekao da su napadi na civile šokantni i neprihvatljivi. "Hrvatska je u ovom teškom trenutku solidarna s Izraelom i njegovim narodom", poručio je Plenković.

Riječi osude uputili su francuski predsjednik Emmanuel Macron, britanski premijer Rishi Sunak, njemačka šefica diplomacije Annalena Baerbock i službeni Rim, koji je poručio da Izrael ima pravo braniti se.

Španjolski ministar vanjskih poslova šokiran je, kaže, slijepim nasiljem i krajnje teškim terorističkim napadima.

Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije pozvalo je u subotu na trenutačni prekid nasilja između Izraela i Palestinaca, prenijela je državna novinska agencija.

Sukobi u Izraelu Sukobi u Izraelu (Foto: Afp)

Druga zaljevska država Katar označila je Izrael jedinim odgovornim za eskalaciju i pozvala na suzdržanost. Katarsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je međunarodnu zajednicu da spriječi Izrael u korištenju ovakvih napada kao izliku za pokretanje nerazmjernog rata protiv palestinskih civila u Gazi.

Vojni savjetnik iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija pozdravio je u subotu hrabru ofenzivu Hamasa protiv Izraela.

Proiranski šijitski pokret Hezbolah iz Libanona koji posjeduje snažno oružano krilo pohvalio je i čestitao Hamasu. "Hezbolah čestita palestinskom narodu i njegovim saveznicima Brigadama Al Kasam i Hamasu na toj junačkoj i pobjedničkoj operaciji velikih razmjera", navodi se u priopćenju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene