Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mladi konzervativac

Izborom Dude Poljaci se odlučili za promjene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Duda će preuzeti dužnost 6. kolovoza te početi osjetljivo razdoblje kohabitacije s liberalnom vladom Ewe Kopacz.

Mladi poljski konzervativac Andrzej Duda pobijedio je na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Poljskoj s 51,55 posto glasova, pokazali su konačni službeni rezultati koje je u ponedjeljak objavilo državno izborno povjerenstvo.

Pročitajte i ovo Donald Tusk Izbori Poljski nacionalisti pobijedili na lokalnim izborima, ali Tuskova stranka pobijedila u većini regija Slika nije dostupna novo pooštravanje Velike nade svijet ulaže u njegove poteze: Američki predsjednik stiže u Europu, uvode se nove sankcije Rusiji

Njegov protivnik, dosadašnji predsjednik Bronislaw Komorowski dobio je 48,45 posto glasova, a izlaznost je bila 55,34 posto.

Duda će preuzeti dužnost 6. kolovoza i početi osjetljivo razdoblje kohabitacije s liberalnom vladom Ewe Kopacz.

Poljaci se odlučili za promjene

Izborom mladog konzervativca Andrzeja Dude na nedjeljnim predsjedničkim izborima Poljaci su se odlučili za promjene dok čekaju parlamentarne izbore najesen i eventualni povratak njegova mentora na čelo vlade, populista Jaroslawa Kaczynskog.

Duda će preuzeti dužnost 6. kolovoza i početi osjetljivo razdoblje kohabitacije s liberalnom vladom Ewe Kopacz.

Dudu je na najvišu državnu dužnost  dovela populistička stranka Pravo i Pravda (PiS) Jaroslawa Kaczynskog koji je između 2006. i 2008. bio predsjednik vlade, dok je predsjednik bio njegov brat blizanac Lech, koji je poginuo u zrakoplovnoj nesreći u Rusiji 2010.

U društvenim pitanjima PiS ima program blizak Katoličkoj Crkvi, u vanjskoj politici je sklon nacionalizmu i euroskepticizmu, a na socijalnom planu obećava smanjenje poreza za najsiromašnije i sniženje dobi za odlazak u mirovinu.

Stranka se nada da će iskoristiti Dudinu pobjedu kako bi pobijedila na parlamentarnim izborima koncem rujna ili početkom listopada i tako prekinula kohabitaciju s liberalima.

Njezin predsjednik Jaroslaw Kaczynski vodit će stranačku kampanju i natjecati se za premijersku dužnost, rekli su u ponedjeljak ujutro čelnici stranke.

Ovlasti predsjednika države u Poljskoj su razmjerno ograničene a stvarna vlast je u rukama vlade.

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je u ponedjeljak novom poljskom predsjedniku Andrzeju Dudi na pobjedi na predsjedničkim izborima održanim dan ranije, izrazivši nadu u poboljšanje odnosa dviju zemalja koji su se zategnuli zbog ukrajinske krize.

Putin je u brzojavu izrazio želju da Dudin izbor doprinese uspostavi 'konstruktivnih veza' utemeljenih na 'dobrosusjedskim odnosima i na međusobnom uvažavanju interesa', navodi se u priopćenju Kremlja.

'Nadamo se dobrim i pravednim odnosima bez predrasuda, koji će svima biti na korist', rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Konzervativac Andrzej Duda izabran je u nedjelju za poljskog predsjednika, pretekavši u anketama za gotovo četiri postotna boda predsjednika na odlasku Bronislawa Komorowskog koji je priznao poraz.

Veze Rusije i Poljske, povijesno veoma složene, na najnižoj su razini otkako je prije više od godinu dana počeo sukob na istoku Ukrajine. Varšava pruža svesrdnu potporu vlastima u Kijevu i unutar Europske unije se djelatno zauzima za politiku sankcija Moskvi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene