Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne ponovila se

Iza nas je godina recesije, političkih nemira i ljudske tragedije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iza nas je godina burnih događanja na međunarodnoj sceni.

Obilježila su je brojna politička previranja, smrti uglednih političara, kao i odjeci velike globalne ekonomske krize.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Od tragedija do sreće U samo šest minuta: Evo što je sve obilježilo 2013.! Slika nije dostupna Pod oblacima FOTO: Impresivni pogledi s najviših zgrada na svijetu

U kronologiji događaja koji su ovu godinu na isteku obilježili, izdvojili smo unutar svakog mjeseca po nekoliko događaja koji su ostavili trag u svjetskim regijama pa i šire.

Siječanj

Srbija je 4. siječnja na Međunarodnom sudu pravde podnijela tužbu protiv RH za genocid nad Srbima tijekom rata od 1991. do 1995. godine. Istog dana u Dubaiju otvorena najviša zgrada na svijetu, toranj Burj Kalifa, visok 828 metara. 18. siječnja Mehmet Ali Agca, Turčin koji je pokušao ubiti Papu Ivana Pavla II. 1981. godine, oslobođen je iz zatvora blizu Ankare.

  >> VIDEO: Razorni potresi, poplave i erupcije vulkana obilježili 2010.

Dva dana kasnije izraelski agenti s krivotvorenim putovnicama europskih zemalja u Dubaiju ubili jednog od vođa Hamasa Mahmuda al-Mabhuha. 25. siječnja u Iraku je zbog zločina protiv čovječnosti pogubljen Ali Hasan al-Madžid, suradnik iračkog diktatora Sadama Huseina, poznat kao 'Kemijski Ali'.

Veljača

Viktor Janukovič 7. veljače pobjeđuje na predsjedničkim izborima u Ukrajini. Dan kasnije Iran je objavio da počinje obogaćivanje uranija do razine od 20 posto, što je izazvalo jedinstvenu oštru osudu svjetskih sila.

24. veljače održan je prvi u nizu nacionalnih štrajkova radnika u javnom i privatnom sektoru u Grčkoj, proglašen zbog vladinih strogih mjera štednje. Europska komisija, s druge strane, preporučila je otvaranje pristupnih pregovora s Islandom, nakon što je ta zemlja podnijela zahtjev za članstvom u EU.

Ožujak

Ratni vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić, 1. ožujka počeo je iznositi obranu pred Haaškim sudom tvrdnjama da Srbi u BiH nisu željeli rat, da su Bošnjaci sami režirali napade na sebe u Sarajevu i da se pretjeruje s brojem žrtava u Srebrenici. Istog dana, na osnovu srbijanske tjeralice u Londonu uhićen ratni član BiH Predsjedništva Ejup Ganić. Dva dana kasnije pala je koalicijska vlada ukrajinske premijerke Julije Timošenko. Za novog premijera imenovan Mikola Azarov.

9. ožujka u Njemačkoj, Austriji i Nizozemskoj pojavili se novi brojni slučajevi svećeničkog zlostavljanja djece. Vatikan priopćio da su tamošnje katoličke crkve brzo i odlučno reagirale na te pedofilske skandale. Jedanaest dana kasnije Papa Benedikt XVI. u pastoralnom pismu bez presedana irskim rimokatolicima poručio da osjeća 'stid i žaljenje' zbog svećeničkog zlostavljanja djece u Irskoj i iskreno se ispričao žrtvama.

21. ožujka američki Kongres izglasao povijesni zakon o reformi nacionalnog sustava zdravstvene skrbi. Zemlje članice eurozone 25. ožujka dogovorile su financijski plan za pomoć Grčkoj. Sjevernokorejska mornarica, dan nakon toga torpedirala je i potopila južnokorejski brod Cheonan, poginulo 46 mornara.

Travanj

Njemački automobilski div Daimler AG pred saveznim sudom u Washingtonu kažnjen je na isplatu 185 milijuna dolara zbog podmićivanja vladinih dužnosnika u 22 zemlje, uključujući i Hrvatsku, za dobivanje poslova. Nakon dva dana uličnog nasilja i pogibije 75 ljudi, 8. travnja svrgnut je kirgistanski predsjednik Kurmanbek Bakijev. Vlast preuzela oporba na čelu s Rozom Otunbajevom.

Istog dana, američki predsjednik Barack Obama i njegov ruski kolega Dmitrij Medvedev potpisali u Pragu sporazum o ograničenju nuklearnog naoružanja (Novi START). Poljski predsjednik Lech Kaczynski, njegova supruga Marija, najviši zapovjednici poljske vojske i drugi državni dužnosnici, 10. su travnja poginuli u nesreći poljskog predsjedničkog zrakoplova pokraj Smolenska u Rusiji.

Nakon što je otkazao program letova na Mjesec, američki predsjednik Barack Obama u govoru u NASA-inom Svemirskom centru Kennedy najavio pokretanje novog, ambicioznog svemirskog programa, koji bi do 2030. godine trebao rezultirati letom ljudske posade u orbitu oko Marsa. 30. travnja, u Šangaju je spektakularno otvorena Svjetska izložba EXPO 2010.

Svibanj

Europska komisija, MMF i Europska središnja banka dogovorili su 2. svibnja paket pomoći Grčkoj vrijedan 120 milijardi eura za sljedeće trogodišnje razdoblje. Grčka vlada istodobno usvojila stroge mjere štednje kojima namjerava uštedjeti 30 milijarda eura u tri godine.

6. svibnja Konzervativna stranka pobijedila na općim izborima u Velikoj Britaniji, ali s nedovoljnom većinom za samostalno formiranje vlade. Šest dana kasnije Konzervativna stranka novog britanskog premijera Davida Camerona i stranka Liberalnih demokrata pod vodstvom Nicka Clegga postigli sporazum o formiranju prve britanske koalicijske vlade od 1945.

Tajlandska vojska nakon dvomjesečnih prosvjeda 100.000 pristaša tajlandske oporbe, tzv. 'crvenokošuljaša' zauzela veliki tabor protuvladinih prosvjednika u središtu Bangkoka, pri čemu je najmanje šestero ljudi ubijeno. Njemački predsjednik Horst Koehler 31. svibnja podnio je ostavku zbog javnih kritika da je zagovarao protuustavnu misiju njemačke vojske u Afganistanu zbog gospodarskih interesa.

Istog dana osam turskih državljana, propalestinskih aktivista, ubijeno je u upadu izraelskih komandosa na humanitarno brodovlje za Pojas Gaze što je Vijeće sigurnosti UN-a osudilo.

Lipanj

Pomahnitali naoružani muškarac, koji je poslije počinio samoubojstvo, ubio najmanje 12 osoba u mahnitom pohodu na sjeverozapadu Engleske. Britanski premijer David Cameron, sredinom mjeseca ispričao se za pokolj na 'krvavu nedjelju' u sjevernoirskom Derryju 1972. godine, kada su britanski vojnici 'neopravdanim djelovanjem' ubili 14 katoličkih prosvjednika.

Čelnici zemalja članica Europske unije odobrili su 17. lipnja na summitu u Bruxellesu kandidatski status Islandu, ali bez određivanja datuma za početak pregovora. Švedska prestolonasljednica princeza Victoria u stockholmskoj katedrali udala se 19. lipnja za pučanina Daniela Westlinga.

Američki predsjednik Barack Obama razriješio generala Stanleyja McChrystala s mjesta zapovjednika američkih snaga i snaga NATO-a u Afganistanu zbog intervjua časopisu 'Rolling Stone' u kojem je kritizirao američku administraciju. Na njegovo mjesto imenovan je general David Petraeus.

Krajem lipnja Islandska premijerka Johanna Sigurdardottir vjenčala se sa svojom partnericom Joninom Leosdottir u skladu s novim zakonom kojim su legalizirani istospolni brakovi na Islandu.

Srpanj

Francuska nacionalna skupština 13. srpnja usvojila je zakon kojim se u javnom prostoru zabranjuje nošenje islamskih pokrivala lica i tijela - burke i nikaba, usprkos rezervama pravnih stručnjaka i nelagodom među muslimanskim stanovništvom u Francuskoj.

Argentina je sredinom srpnja postala prva zemlja u Latinskoj Americi koja homoseksualnim parovima dopušta sklapanje braka i usvajanje djece, čime se, unatoč protivljenju Katoličke crkve, svrstala u red rijetkih većinom europskih zemalja sa sličnim zakonima.

Organizacija Wikileaks je 27. srpnja počela objavljivati na desetke tisuća povjerljivih američkih dokumenata o ratu u Afganistanu. Istog dana Island je započeo pristupne pregovore s Europskom unijom.

Kolovoz

U Klagenfurtu je 13. kolovoza uhićen Wolfgang Kulterer, bivši predsjednik uprave koruške Hypo Alpe Adria Bank, pod optužbom da je omogućavao davanje sumnjivih kredita u milijunskim iznosima.

Kinesko gospodarstvo preteklo je u drugom tromjesečju ove godine japansko i postalo drugo po veličini gospodarstvo na svijetu nakon američkoga, čime su okrunjena tri desetljeća spektakularnog gospodarskog razvoja Kine. Francuske vlasti počele 18. kolovoza s deportacijama Roma bez uređena statusa u Rumunjsku i Bugarsku.

Rujan

Predsjednik SAD-a Barack Obama objavio je kraj američke borbene misije u Iraku. Nakon zgražanja i osuda u cijelom svijetu, Terry Jones, vođa male protestantske crkve na Floridi, odustao od javnog spaljivanja Kurana 11. rujna.

Papa Benedikt XVI. sredinom rujna počeo četverodnevni povijesni posjet Velikoj Britaniji, kao tek drugi Papa nakon osnivanja Anglikanske crkve. Po dolasku je pozvao Britaniju da zadrži svoje 'tradicionalne vrijednosti', nasuprot 'sve agresivnijem obliku sekularizma' u zemlji.

Kina je 19. rujna prekinula kontakte na visokoj razini s Japanom i zaprijetila oštrim protumjerama nakon što je japanski sud produžio pritvor kapetanu kineske koćarice koja se sudarila s brodovima japanske obalne straže 12 dana ranije.

Listopad

Njemačka je 3. listopada isplatila posljednje reparacije iz Prvog svjetskog rata, rješavajući se napokon duga koji joj je nametnut Versajskim ugovorom iz 1919. godine. Zatočeni kineski prodemokratski aktivist Liu Xiaobo dobio je ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir. Kina žestoko prosvjedovala zbog takve odluke. 15. listopada je probijen najdulji tunel na svijetu, Gotthard, koji će služiti za željeznički prijevoz. Tunel u srcu Švicarskih Alpa bit će dug 57 kilometara.

Američko ministarstvo obrane izdalo je 19. tog mjeseca uputstva svojim zapovjedništvima za novačenje da moraju prihvatiti kandidate koji otvoreno ispoljavaju homoseksualnost, poštujući nedavnu odluku saveznog suda kojom je zabranjena dosadašnja politika nedopuštanja otvoreno homoseksualnog ponašanja u vojsci. Internetska stranica WikiLeaks 23. listopada počela je objavljivati stotine tisuća povjerljivih američkih vojnih izvješća iz rata u Iraku.

Studeni

Oporbeni republikanci osvojili su uvjerljivu većinu na izborima za Predstavnički dom američkog Kongresa, ali su demokrati uspjeli sačuvati minimalnu većinu u Senatu. Nakon 20 godina održani parlamentarni izbori u Mianmaru, koje je međunarodna zajednica proglasila neslobodnima i nedemokratskima. Na izborima pobijedile provojne stranke. Tjedan dana kasnije na slobodu je puštena mianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi nakon sedam i pol godina kućnog pritvora.

Francusko Ustavno vijeće potvrdilo je 9. studenoga prijedlog zakona predsjednika Nicolasa Sarkozyja o mirovini, uklonivši tako i posljednju prepreku reformi kojom se za dvije godine povisuje minimalna dob za odlazak u mirovinu, a zbog koje su milijuni Francuza ove godine od lipnja izlazili na ulice. Švedsko tužiteljstvo objavilo je 18. tog mjeseca da je izdalo uhidbeni nalog zbog silovanja i seksualnog zlostavljanja protiv Juliana Assangea, osnivača internetske stranice WikiLeaks.

EU i MMF odobrili zahtjev za pomoć Irskoj vrijedan 85 milijarda eura kojima bi se stabilizirao posrnuli bankovni sektor i proračunski manjak. 28. studenoga su Sjedinjene Države i Južna Koreja počeli u vodama zapadno od Korejskog poluotoka zajedničke vojne vježbe, kojima se protivi Kina i zbog kojih je Sjeverna Koreja dan ranije zaprijetila 'nepredvidljivim posljedicama'. Vježbe su uslijedile pet dana nakon što su dva južnokorejska vojnika poginula, a 13 je ranjeno kada je vojska Sjeverne Koreje otvorila topničku vatru prema otoku Yoenpyeongu nedaleko od granice dviju Koreja u Žutom moru.

Prosinac

Britanska policija uhitila je 7. prosinca osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea na temelju europskog uhidbenog naloga koji je objavila Švedska. Tjedan dana kasnije talijanski premijer Silvio Berlusconi tijesno je preživio glasovanje o povjerenju u parlamentu i tako izbjegao zahtjev za ostavku koju traži oporba lijevog centra i skupina pobunjenih konzervativaca. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene