Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukob na istoku europe

Sigurnosno-vojni analitičar za Dnevnik Nove TV: "Ne bi iznenadio ni pad glavnoga grada"

Rusija je u četvrtak ujutro počela invaziju na Ukrajinu. Rat na istoku Europe komentirao je i sigurnosno-vojni analitičar Ivica Mandić.

Sigurnosno-vojni analitičar Instituta za istraživanje hibridnih sukoba Ivica Mandić za Dnevnik Nove TV u četvrtak je na pitanje Hrvoja Krešića može li Putin u kratkom vremenskom roku zauzeti Ukrajinu, kazao kako očigledno u dobrom dijelu crte bojišnice ne postoji ozbiljan organiziran otpor ukrajinske vojske, pa u tom smislu ne bi iznenadio i pad glavnog grada. No to ne rješava ništa, rekao je.

"Na istoku zemlje ukrajinska vojska dosta dobro, koordinirano i uspješno provodi ratne operacije, kao i uz sam rubni pojas Crnog mora, tako da je svako predviđanje koje bi bilo izričito - gledanje u staklenu kuglu", kazao je Mandić.

Očekuju se sankcije, SAD je najavio da bi mogao odrezati pristup infrastrukturi, pa čak i nekim informatičkim sustavima Rusiji. Mandić je kazao kako je to dugoročno gledajući vrlo ozbiljan udarac za rusku ekonomiju.

"Niti Rusija može, niti ima od koga drugog uzeti tehnološke proizvode gdje bi zamijenili čitav gospodarski sustav modernim tvrtkama, ne samo da žive na oizvozu plina, nafte ili ruda. Bez EU i SAS-a ne mogu", obrazložio je gost Dnevnika.

Na pitanje kako vidi ulogu Kine, Mandić je odgovorio kako Kina nastoji relativno održati dobre odnose s EU-om, SAD-om, tpa ako i s Rusijom. Nije iznenađenje takvo njezino ponašanje i izjave dužnosnika.

"Ni sutra u Vijeću sigurnosti kad se bude glasalo, ne bi trebali biti iznenađeni bude li Kina suzdržana", pojasnio je.

U slučaju prelijevanja sukoba na ovaj dio svijeta, odnosno Europe, EU i NATO-ov odgovor bio bi takav da ga nijedan konglomerat svijeta ne može izdražti, stoga je, kako je naglasio Mandić skeptičan po pitanju takvoga scenarija.

Ukrajini slijedi iscrpljivanje

Mandić je ranije za Novu TV rekao je da je očigledno da u Ukrajini slijedi rat iscrpljivanja.

"Snage koje su dosad uporabljene nisu dostatne za dubinski prodor, a kamoli za okupaciju jedne zemlje. Kada se izvodi napad sa sjevera, posebno u pravcu Kijeva, linije opskrbe se produžavaju na stotine kilometara", rekao je Mandić.

"Ako taj prostor ne kontrolirate, doći će do udara po bokovima i prekida linije opskrbe. Trupe koje su na prednjim crtama doći će u nezavidnu situaciju i Rusi to znaju. Naprosto nisu angažirale velik broj snaga jer bi bilo potrebno 400 do 550 tisuća vojnika. Toga zasad nema", dodao je Mandić.

Pročitajte i ovo Fotografija iz Kijeva na dan početka ruske invazije Rat u Ukrajini Zelenski oštar: "Ukrajina je ostavljena sama da se bori protiv Rusije. Ja sam neprijatelju meta broj jedan, a moja obitelj meta broj dva"

Pročitajte i ovo Vladimir Putin/Volodimir Zelenski - 1 komičar protiv ruskog gorostasa Ujedinio je Zapad u borbi protiv moćnog Putina: Tko je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski?

Što se tiče NATO saveza, Mandić je rekao da postoji očigledna namjera da članice uvedu rigorozne sankcije protiv Rusije, što podupire i Europska unija.

"Tek trebao vidjeti je li NATO, odnosno jesu li članice saveza spremne ozbiljno financirati reformu i modernizaciju nove ukrajinske vojske. Ako to tako bude, Rusija dolazi pred težak vojni i ekonomski poraz, koji neće ispraviti sljedećih tridesetak godina", rekao je.

Budući da se radi o ozbiljnom sukobu, Mandić je rekao da će trošak iznositi od pola milijarde do milijardu eura dnevno.

"Koristi se pametno oružje, a ono je stravično skupo. Cijena rakete dometa 300 do 400 kilometara kreće se između četiri do šest milijuna eura. To je samo da upotrijebite jednu. Ukrajina je ogromna zemlja, ona je druga najveća zemlja u Europi. Kad hoćete na tako širokom frontu održavati operaciju visokog intenziteta, to strašno puno košta", zaključio je.

Treba li strahovati zbog nuklearnog sukoba?

Na pitanje treba li strahovati od nuklearnog oružja, Mandić je rekao da je Vladimir Putin ušao u fazu iracionalnosti, u koju uđe svaki autokrat nakon dugo godina vladavine.

"Rusija je zadnjih 300 godina pod autokratskim režimima i represija je strašna. Zbog toga se javlja velik strah, što smo vidjeli krajem hladnog rata, kada su službenici NATO saveza izdavali određene nuklearne planove i govorili da NATO nema namjeru napasti Sovjetski Savez", rekao je Mandić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PRIJETNJA U ZRAKU Jesu li hrvatske robne zalihe pripravne za slučaj humanitarne katastrofe? ''Spremni smo, ne daj Bože''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna STRAH RASTE Ukrajinska policija: "Rusija izvela 203 napada, borbe se odvijaju na čitavom teritoriju Ukrajine"

"Jasno je predvidljivo da će Rusija često iz straha – ne samo sad, nego i u budućnosti – djelovati agresivno. Ta agresivnost nema nikakve veze s racionalnim pristupom vođenju rata, ako rat promatramo kao instrument vanjske politike", dodao je.

Zatim je, na konstataciju Krešića da se stoga ne treba isključiti mogućnost korištenja nuklearnog oružja, odgovorio: "Ja sam siguran da je to čistokrvni blef, da od toga nema ništa posebno."

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene