Drugog dana samita Europskog vijeća u Bruxellesu podržani su planovi zajedničke kupovine plina za cijelu Europsku uniju. Samit prati Ivana Petrović, urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV.

Galerija Ivana Petrović Joe Biden na sastanku u Bruxellesu - 1 Joe Biden na sastanku u Bruxellesu - 2 +1 Joe Biden na sastanku u Bruxellesu - 3

Ivana Petrović rekla je da se sastanak Europskog vijeća odužio. Cijelo se popodne, dodala je, šefovi država članica nisu mogli usuglasiti oko intervenciju na cijenu električne energije.

"Naime, cijena električne energije se određuje prema energentu koji je potreban za njenu proizvodnju, plinu, koji je trenutačno skup. Iako plin u proizvodnji električne energije sudjeluje sa svega 10 posto, cijena te energije je diljem Europske unije ogromna", rekla je Petrović.

Zbog toga je većina zemalja članica, dodala je Petrović, inzistirala da se te dvije stvari odvoje i da se odrede posebne cijene.

"S druge strane, velike zemlje članice, pogotovo Nizozemska i Njemačka, su bile protiv. Rekle su da se time krše načela tržišnog natjecanja, da se može dogoditi da distributeri električnu energiju prodaju nekome drugome", rekla je urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV.

Andrej Plenković nakon sastanka Europskog vijeća Plenković nakon niza sastanaka: "Bilo bi bolje da je Milanović napisao koje pismo, okrenuo koji telefon, pa bi se manje iščuđavao u Bruxellesu"

Petrović je također rekla da sporazum između Europske unije i SAD-a svi nazivaju povijesnim. Podsjetimo, jučer je na samitu bio i američki predsjednik Joe Biden te je dogovoreno da će Sjedinjene Države ove godine Europsku uniju opskrbiti s dodatnih 15 milijardi kubičnih metara ukapljenog plina, a 50 milijardi kubičnih metara dostavljat će svake godine do 2030. Ipak, postavlja se pitanje kako će se taj plin dopremati.

"Hrvatska je to u prednosti jer je LNG terminal na Krku napravila na vrijeme. Međutim, treba vidjeti kako će se taj plin dopremati zemljama koje imaju stopostotnu ovisnost o ruskom plinu", rekla je.

Mislav Bago - 2 SDP zacementiran, HDZ i dalje najjača stranka: Samo bi ih jedan podatak mogao zabrinuti

Osim o energetskoj politici, na samitu se raspravljalo i o stanju u Bosni i Hercegovini.

"Unatoč tome što u temeljnom dokumentu obrambene i sigurnosne politike Europske unije u kontekstu BiH stoji konstitutivnost svih triju naroda, prema tome su zadršku iskazale Nizozemska, Njemačka, Belgija i Luksemburg", rekla je Petrović.

"Tomu kumuje 20 godina zapuštenosti procesa u Bosni i Hercegovini. Kumuje tome predrasude, korupcija protagonista na međunarodnoj sceni. Kumuje tome i arogancija, ista ona arogancija koju su pokazali prema Poljacima koji su godinama upozoravali na Rusiju", zaključila je Petrović.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju