Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"PRESUDA DOŠLA PREKASNO"

Ivana Petrović komentira presudu balkanskom krvniku: "Srebrenički genocid nije rasvijetljen do kraja. Tko je podupirao Ratka Mladića?"

Aktualno Galerija Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 2 Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 3 Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 4 Galerija 1/4 >>
Dugogodišnja izvjestiteljica iz Haaga, reporterka Ivana Petrović, u Dnevniku Nove TV komentirala je presudu Ratku Mladiću, koji je osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Pravomoćnu presudu Mladiću potvrdilo je peteročlano Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) u Den Haagu.

Pročitajte i ovo Nada Murganić osudila izjave Zorana Milanovića Žestoke kritike Zajednica žena HDZ-a osudila Milanovićeve izjave: "Seksizam i omalovažavanje okosnica su njegova djelovanja" Ivana Petrović - 3 "politički piroman" Ivana Petrović žestoko odgovorila Zoranu Milanoviću: "U demokraciji on nije Jupiter"

"Bilo bi skandalozno da je drugačije", kazala je Petrović, no smatra da je presuda došla prekasno jer neće polučiti sve što je trebala. Podsjetila je da je prvi haški tužitelj Richard Goldstone u ljeto 1995. optužio Karadžića i Mladića uz silan pritisak zemalja članica NATO-a i međunarodne zajednice da to ne učini, a nakon toga je dao ostavku. Dodala je kako je Louise Arbour optužila Slobodana Miloševića pod istim pritiscima te je nakon toga dala ostavku, a nakon nje je došla Carla Del Ponte.

"Haški sud je u ovom slučaju Ratka Mladića, baš kao i Radovana Karadžića i Tolimira, koji je bio jako važan u srebreničkom genocidu i masakru jer je on bio general KOS-a i zapravo jedan od umova cijele priče, je presudio otprilike 700 godina kazni zatvora za genocid", rekla je Petrović i pojasnila kako taj sud sudi po individualnoj kaznenoj i zapovjednoj odgovornosti.

"Brammertz je u pravu kad kaže da ovo nije presuda protiv srpskoga naroda, ali za Bosnu i Hercegovinu je od ovih presuda puno važnija presuda Međunarodnog suda pravde iz 2007. godine u predmetu Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid jer je sud tada zločin u Srebrenici proglasio genocidom", istaknula je Petrović i dodala kako su, iako su im nedostajali obavještajni dokumenti kako bi dokazali genocid, pravno uporište za tu presudu pronašli u odluci krovnog UN-ovog pravosudnog tijela iz 1994. koju Srbija nije poštovala.

Petrović ističe da srebrenički genocid nije rasvijetljen do kraja jer se još ne zna koja je bila uloga međunarodne zajednice. "Tko je podupirao Ratka Mladića? Što je radilo Vijeće sigurnosti UN-a? Što je radila kontaktna skupina?", neka su od pitanja koja se postavljaju kao i što su radile elitne britanske i francuske postrojbe pokraj Tomislavgrada, zašto nisu pritekli u pomoć, odgovori na ta pitanja morat će se naći u idućim godinama, ističe reporterka Dnevnika Nove TV.

Činjenica da Ratko Mladić nije odgovarao za zločine počinjene u Hrvatskoj ostavlja gorak trag. Petrović je kazala kako su se ti zločini nalazili u optužnici kad je Mladić uhićen, glavni tužitelj Brammertz je tada rekao da će ukloniti zločine počinjene u Hrvatskoj zbog brzine operativnosti postupka. Hrvatska je slala neke podneske koji nisu prihvaćeni pa Petrović smatra da su se trebali uložiti značajniji diplomatski i politički napori.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene