Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SAMIT EU - ZAPADNI BALKAN

Ivana Petrović iz Tirane uoči važnog samita: "Sjeverna Makedonija sve se više veže za Srbiju. Crna Gora nova je neuralgična točka"

U Tirani se sutra održava poseban samit Europska unija - zapadni Balkan. Nakon prvotnog odbijanja, u Tiranu ipak dolazi i predsjednik Srbije Vučić. Iz Tirane se uživo javila urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

Na samitu je puno tema na stolu, a kako neslužbeno doznaje Ivana Petrović, nacrt Tiranske deklaracije već je pripremljen.

"Puno je točaka raspoređeno u nekoliko cjelina, ali ona najvažnija je da bi zemlje zapadnog Balkana trebale slijediti vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije, što se posebno odnosi na Srbiju koja, kao što znamo, to ne čini."

Petrović smatra da se to onda reflektira na odnos Srbije i Kosova te poručuje da je sukrivac svemu tome i EU, koji Srbiji stalno popušta, pa se to sve onda domino-efektom širi na druge zemlje zapadnog Balkana.

Navela je i primjer Albanije, koja je snažno proeuropski orijentirana, a koja stalno traži razumijevanje za odgodu svojih antikorupcijskih reformi, reformi pravosuđa i borbi protiv narkobiznisa.

"Sjeverna Makedonija sve se više veže za Srbiju. Crna Gora nova je neuralgična točka", upozorila je te dodala da je Srbija i Rusija od 2006., a pogotovo u posljednjih godinu i pol, posebno destabiliziraju.

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: AFP) pitanje migranata Novi plan za zapadni Balkan: "Frontex će se moći rasporediti na granice između država"

Pročitajte i ovo Summit u Berlinu - 4 NA SAMITU U BERLINU Zemlje Zapadnog Balkana potpisale sporazum: "Moramo normalizirati odnose i postići finalni dogovor"

Dodala je da su se u BiH dogodili pozitivni procesi. "Sad su shvatili što trebaju učiniti. SDA na čelu s Bakirom Izetbegovićem i Komšić, koji je hrvatski član Predsjedništva, otišli su u oporbu i u tom smislu sutra će premijer Plenković imati posebnu bilateralu s Cvijanović, koja je predsjedavajuća u Predsjedništvu BiH, ali imat će i bilateralni susret s predsjednicom Kosova, kao i s domaćinom Edijem Ramom", kazala je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene