Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"IMA NAS"

Buktinja nezadovoljstva u susjedstvu: Već treći veliki protuvladin prosvjed u kratkom vremenu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tisuće prosvjednika ponovno su se okupile u ponedjeljak ispred crnogorskog parlamenta zahtijevajući povlačenje, kako tvrde, neustavnoga Zakona o predsjedniku Crne Gore i raspisivanje izvanrednih parlamentarnih izbora te izbor sudaca Ustavnog suda.

Ovo je treći prosvjed koji je organiziran pod motom "Ima nas", a koji podržavaju stranke okupljene oko Demokratske partije socijalista crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Nikoleta Đukanović Dnevnik Nove TV u Podgorici Crnogorci u nedjelju biraju novu Vladu: ''Ima jedno veliko pitanje i velika afera''

Obraćajući se okupljenima, građanski aktivist Predrag Vušurović kazao je da građani Crne Gore traže da se spriječi rušenje ustavnog poretka.

"I da pučistički Zakon o predsjedniku bude povučen", rekao je Vušurović.

Prosvjednici su zviždali na spomen crnogorskog premijera Dritana Abazovića i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, te su nosili transparente "Ne damo te Crna Goro" i "Hoćemo izbore".

Prosvjed je završen šetnjom središnjim ulicama Podgorice

Izmjene Zakona o predsjedniku Crne Gore inicirao je prosrpski Demokratski front, a podržali su zastupnici Demokrata bivšeg predsjednika parlamenta Alekse Bečića i građanski orijentirane Abazovićeve koalicije "Crno na bijelo", pokušavajući tako prisiliti Mila Đukanovića da mandat za formiranje nove Vlade povjeri nekadašnjem diplomatu iz vremena Slobodana Miloševića Miodragu Lekiću.

Đukanović je to ranije odbio učiniti obrazlažući da Lekića nije podržala većina zastupnika u parlamentu.

Pročitajte i ovo Spomen ploča u Morinju - 2 U CRNOJ GORI Spomen-ploču podignutu u čast hrvatskim zarobljenicima kod bivšeg logora u Morinju morala čuvati vojska

Pročitajte i ovo Jakov Milatović "Europa sada" Tko je čovjek koji je srušio Đukanovića u Podgorici: Bivši ministar, stranku osnovao prije četiri mjeseca...

Pravni vakuum također je nastao zbog nefunkcioniranja crnogorskog Ustavnog suda, koji trenutno ima samo tri od sedam sudaca i ne može donositi odluke o ustavnosti pravnih akata.

Ostalih četvoro otišli su po sili zakona u mirovinu, a zastupnici u parlamentu nisu se uspjeli dogovoriti i osigurati dvotrećinsku većinu za izbor novih.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene