Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivane Petrović

Desetljeće pape Franje na čelu Crkve: "Puno toga je neuobičajeno"

Točno je 10 godina pontifikata pape Franje. Proslavio ga je skromno, na misi s kardinalima u Rimu. Desetljeće pontifikata pape Franje analizirala je urednica vanjske politike i reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

Papa Franjo dosad je posjetio 60 zemalja, imenovao 111 kardinala i proglasio oko 900 novih svetaca.

Papa Franjo, 266. po redu, odmah je pokazao skromnost i jednostavnost, često pozivajući na brigu za najsiromašnije i najpotrebitije. Prvo putovanje izvan Rima bilo je ono na Lampedusu, talijanski otok na koji stižu tisuće migranata koje se smatra ilegalnima.

S papom Franjom dosad se pet puta susrela i urednica vanjske politike i reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović, koja je analizirala desetljeće njegova pontifikata.

''Dosta je neuobičajeno komentirati okruglu obljetnicu jednog pontifikata, obično ga se analizira kada završi. No u ovom pontifikatu puno je toga neuobičajeno. Taj je pontifikat zapravo započeo na način koji je papu Franju, što nije dobro ne samo zbog pape nego i zbog kompletne vjerničke i ateističke javnosti, stavio u ideološki kontekst. Započelo je to izjavom u avionu 'Tko sam ja da sudim?', koju je svatko razumio na svoj način'', smatra Petrović.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Vraćao se iz Afrike Papa Franjo: "Ljudi s homoseksualnim tendencijama djeca su Božja. Bog ih voli. Osuđivati takvu osobu je grijeh"

Neki su tu izjavu, dodala je, razumjeli kao da papa podržava istospolne brakove. ''Ta je izjava izvučena iz konteksta. Malo tko u Hrvatskoj uopće čita integralne papine govore i nagovore'', upozorila je Petrović i dodala da to nije jedini sličan slučaj.

Podsjetila je i na susret pape Franje s čelnikom Ruske pravoslavne Crkve patrijarhom Kirilom na Kubi, koji se dogodio prije nego što je došlo do kompletnog loma unutar Pravoslavne Crkve: ''Sve točke njihove zajedničke deklaracije pale su u vodu s ratom u Ukrajini. Ne doktrinalne, ali ove koje se tiču političkih stvari.''

Mnogi se pitaju može li papa sada biti mirovni posrednik u tom procesu, a Petrović objašnjava: ''Papa je jako puno uložio u taj susret s Kirilom, koji mu sada više ne može biti sugovornik. On je tu, prema stavovima mnogih, žrtvovao i ukrajinsku crkvu i čak kauzu blaženog Alojzija Stepinca, za koju je čvrsto vjerovao da bi morao doprinijeti tome da se ne odvije u ekumenskom nesuglasju.''

Pročitajte i ovo Papa Franjo i Vladimir Putin Intervju za TV Papa želi razgovarati s Putinom: "Rat u Ukrajini nije vođen samo interesima ruskog carstva"

''Pontifex mora ponuditi mirovnu posredničku ulogu, ali bojim se da ona nije moguća jer Sveta Stolica kao međunarodnopravni subjekt nema više taj kapacitet, a ne može se osloniti na prilično dezorijentiranu svjetovnu, prije svega zapadnu diplomaciju. Papa sve i da hoće nema više sugovornika tamo'', kazala je Petrović, čiju detaljnu analizu deset godina pape Franje na čelu Katoličke Crkve možete pogledati u videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene