Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poglavar Katoličke crkve papa Franjo u razgovoru s novinarima tijekom leta iz Brazila za Rim rekao je kako homoseksualce ne treba osuđivati, marginalizirati i diskriminirati.


Papa Franjo izjavio je u ponedjeljak da se homoseksualce ne smije osuđivati ili marginalizirati i da ih se mora integrirati u društvo te da žene definitivno neće obnašati svećeničku službu u Katoličkoj crkvi.

Vezani članci Prosvjedi u Americi - 1 Zabrana pobačaja u SAD-u kao dalekosežna ideološka odluka: ''Bogate žene će se uvijek snaći, a siromašne će nastradati'' Papa Franjo Papa shrvan stravičnim otkrićem masovne dječje grobnice, izravna isprika ipak izostala

>> Papa Franjo ima novi Papamobil ali i električni bicikl

U razgovoru s novinarima u zrakoplovu na povratku iz Brazila u Rim, papa Franjo izrekao je dosad najmilosrdnije riječi nekog poglavara Katoličke crkve o homoseksualcima.

'Ako je osoba gay i traži Boga, dobronamjeran je - tko sam ja da sudim takvoj osobi?', rekao je Papa, a prenosi BBC.

'Katekizam to dobro objašnjava. Oni ne smiju biti marginalizirani zbog svoje orijentacije i moraju biti integrirani u društvo', dodao je Franjo.

'Ta orijentacija nije problem. Moramo biti braća. Problem je u lobiranju za tu orijentaciju, kao što su problem lobiji pohlepnih, politički lobiji, masonski lobiji, toliko ih je mnogo. To je veći problem', kazao je.

Franjo je odgovarao na pitanje novinara o izvješćima o 'gay lobiju' u Vatikanu. 'Mnogo se toga pisalo o tome. Ja još nisam vidio nikoga u Vatikanu s osobnom iskaznicom na kojoj piše da je gay', našalio je Papa.

Žene nikada neće biti svećenice

Razgovor s novinarima u zrakoplovu trajao je 80 minuta i obuhvatio je širok raspon tema. Među ostalim, Papa je kazao da je zabrana obnašanja svećeničke službe ženama u Katoličkoj crkvi 'definitivna'.

'Crkva je o tome rekla svoje i rekla je ne. Ta su vrata zatvorena', kazao je Papa, dodavši kako bi želio da žene imaju veću i važniju ulogu u administrativnim i pastoralnim aktivnostima.

'Ne možemo ograničiti ulogu žena u Crkvi na ministriranje ili na predsjedanje humanitarnim zakladama. Mora biti više od toga', rekao je. 'Ali kada se govori o zaređenju žena, Crkva je rekla ne. Papa Ivan Pavao je zaključio to pitanje', kazao je Franjo govoreći o dokumentu pokojnog prethodnika koji kazuje da je zabrana zaređenja ženama dio nepogrešiva nauka Crkve.

Vatikanska banka mora biti transparentnija

Papa je također rekao da problematični Zavod za religijska djela (IOR), poznat i kao Vatikanska banka, mora biti iskreniji i transparentniji u svome djelovanju. Kazao je da će poslušati savjete povjerenstva koje je osnovao s ciljem ispitivanja stanja u banci i zatim odlučiti treba li je reformirati ili zatvoriti.

'Ne znam što će biti od toga. Neki kažu da je bolje da je banka, drugi misle da treba biti humanitarna zaklada, a treći da je treba zatvoriti', kazao je Franjo.

IOR je predmet nekoliko istraga talijanskih sudaca zbog sumnje o pranju novca. 'Moramo pronaći rješenje', rekao je Papa. 'Međutim, kakvo god ono bilo, mora biti transparentno i iskreno. Tako mora biti', naglasio je.

Papa Franjo vratio se u ponedjeljak u Rim iz posjeta Brazilu u povodu 28. Svjetskog dana mladih u Rio de Janeiru. Bio je to njegov prvi posjet inozemstvu u pontifikatu.

Tijekom boravka u Brazilu 76-godišnji Papa mnogo se puta sastao s mladima, posjetio je jednu favelu, bivše narkomane i zatvorenike, a posjet je završio misom na Copacabani u nedjelju na kojoj se okupilo više od tri milijuna vjernika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju