Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Plaće parlamentarnih zastupnika, dužnosnika u državnoj upravi i menadžera u javnim poduzećima zamrznut će se na tri godine, a ministarstva će svoje troškove morati smanjiti za 10 posto u okviru mjera štednje vrijednih 24 milijarde eura koje vlada treba prihvatiti, doznaje se od izvora u vladi.


Od siječnja 2011. će 620 talijanskih zastupnika i 322 senatora imati plaće manje za 1.400 eura što otprilike odgovara smanjenju od 10 posto njihove plaće. Talijanski zastupnici trenutno u prosjeku zarađuju 14.779 eura, što ih prema podacima Eurostata čini najbolje plaćenim zastupnicima u Europi.

Vezani članci Ilustracija U trgovini ima šećera, ali samo za one koji kupe i kavu ili banane: ''Ovo je velika sramota, ljudi su bez novca'' Slika nije dostupna HDZ za manje plaće zastupnicima, ministrima...

Ugovorne povišice direktorima i članovima uprave u javnim poduzećima neće se isplaćivati u razdoblju od 2010. do 2012. Prema podacima Eurostata, od vih zemalja u EU u Italiji je najveća razlika između plaća menadžera i radnika u javnim poduzećima: članovi uprave u prosjeku zarađuju čak 15 puta više od običnih namještenika. Vlada će, uz ostalo, natjerati ministarstva da smanje troškove za 10 posto.

Plaća državnih dužnosnika koji zarađuju više od 80.000 eura na godinu smanjuje se za 10 posto, plaća čelnika javnih poduzeća između 90.000 i 130.000 eura na godinu za 5 posto, a onih iznad 130.000 eura 10 posto. Subvencije za političke stranke će se prepoloviti. Što se tiče prihoda, vlada računa na veći priljev poreza zahvaljujući borbi protiv utaje poreza kojoj će se pridružiti i lokalna uprava. Ovaj paket mjera treba pomoći vladi da realizira planirane uštede u visini od 24 milijarde eura kako bi obuzdala nagli porast proračunskog manjka. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju