Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Talijanska vlada odobrila je u četvrtak slanje još tisuću vojnika u Afganistan iduće godine, priopćili su ministar obrane Ignazio La Russa i ministar vanjskih poslova Franco Frattini.


'Sada postoji mogućnost povećanja broja talijanskih vojnika za tisuću ljudi od početka 2010.,'čiji će se dolasci rasporediti kroz cijelu godinu, rekao je La Russa novinarima nakon sjednice vlade. Slanje dodatnog broja vojnika u Afganistan odrazit će na 'odgovarajuće smanjenje' snaga u drugim međunarodnim mirovnim misijama u kojima Italija sudjeluje, ali 'u dogovoru s našim saveznicima', dodao je Frattini, spominjući Balkan i Libanon. Italija u Afganistanu ima 2.800 vojnika.

>> Iran: Američka pojačanja u Afganistan ništa neće riješiti

Vezani članci Vojnikinja Valerija Na teren izlaze u blindiranim vozilima, težim od 20 tona: Provjerili smo kako žive naši vojnici u Afganistanu Vojnici odlaze u Afganistan (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatski vojnici odlaze na mirovnu misiju u Afganistan: "Spremni smo, uvježbani smo profesionalci i idemo raditi svoj posao"

La Russa je podsjetio da ova odluka odgovara 'općim prilikama, izdvajanju velikih sredstava za obnovu, većoj zauzetosti Karzaijeve vlade u borbi protiv droge i bržem uvježbavanju afganistanskih snaga kako bi se mogao utvrditi vremenski rok za misiju ISAF-a". Nekoliko sati nakon objave odluke predsjednika Baracka Obame o slanju dodatnih 30.000 američkih vojnika, Berlusconi je u srijedu ocijenio da je u Afganistanu riječ o vjerodostojnosti NATO-a i borbe protiv terorizma. (Hina)