Obavijesti Video Pretražite Navigacija
1946. izglasano osnivanje republike

Italija vojnom paradom slavi 76 godina republike: ''Gorka lekcija sukoba 20. stoljeća je zaboravljena''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije koronavirusa, Italija je ponovno uz vojnu povorku u glavnome gradu proslavila obljetnicu osnutka republike.

Predsjednik Sergio Mattarella je u četvrtak ujutro položio vijenac na Oltar domovine na rimskome središnjem trgu Piazza Venezia, dok su nadlijetali zrakoplovi ispisujući tri boje talijanske zastave: zelenu, bijelu i crvenu.

Pročitajte i ovo Eksplozija u hidroelektrani kod Bologne Užas kod Bologne VIDEO Eksplozija u talijanskoj hidroelektrani: Četvero radnika poginulo, za nekolicinom se još traga Ilustracija Pala mreža krivotvoritelja Proizveli milijune eura: Novac tiskali svakog dana od 9 do 17 sati, a za određene novčanice imali posebna imena

Na nacionalni praznik obilježava se sjećanje na referendum održan 1946. na kojemu je talijanski narod izglasao osnivanje republike.

Vojna povorka prošla je duž Via dei Fori Imperiali, avenijom koja je izvorno izgrađena pod Benitom Mussolinijem a vodi od Koloseja pored Rimskog foruma do Piazze Venezia.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Beč je pažljiviji Austrija donijela odluku koja se odnosi na sve građane, Italija promijenila uvjete za ulazak u zemlju

Ove godine prvi put žene i muškarci iz zdravstvenog sektora sudjeluju u povorci kao znak priznanja za zasluge u borbi protiv pandemije.

Uz različite vojne i policijske postrojbe, pred tribinom na kojoj su bili Mattarella, premijer Mario Draghi i drugi članovi vlade prodefilirala su i oklopna vozila.

Predsjednik, koji je sa svojih 80 godina četiri godine stariji od republike, osvrnuo se na rat u Ukrajini u poruci oružanim snagama. Italija se, napisao je, "opredijelila za mir".

"Vlastito iskustvo nam je pokazalo kako se može izgraditi stabilan i trajan suživot čak i nakon krvavih sukoba. To potvrđujemo danas dok stojimo na strani Ukrajine koja je napadnuta".

Pročitajte i ovo Obitelj, ilustracija "Mala revolucija" Odlučio Ustavni sud: Djeca u susjednoj zemlji više neće automatski dobivati očevo prezime

Uoči državnog praznika Mattarella je u svojoj službenoj rezidenciji primio predstavnike vlade i strane izaslanike. Veleposlanici Rusije i Bjelorusije nisu pozvani.

"Danas se čini da je gorka lekcija sukoba 20. stoljeća zaboravljena", rekao je. "Agresija Ruske Federacije na Ukrajinu dovodi u pitanje temelje našeg međunarodnog društva, počevši od mirnog suživota", poručio je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene