Obitelj, ilustracija
Obitelj, ilustracija Foto: Getty Images

Mali Talijani više neće automatski dobivati ​​prezime svog oca pri rođenju, odlučio je Ustavni sud u Rimu.


Do sada je u toj mediteranskoj zemlji bilo obvezno da se novorođenom djetetu daje očevo prezime ako ga je otac priznao. Zajedničkom prijavom majčino prezime se moglo dodati očevom prezimenu i stavljalo se iza njega.

U Italiji žene zadržavaju svoje prezime i nakon udaje, što znači da su se talijanske majke do sada u većini slučajeva prezivale drugačije od svoje djece.

Međutim, ova pravna norma krši članke talijanskog ustava, kao i Europsku konvenciju o ljudskim pravima, rekao je sud u presudi objavljenoj u srijedu.

Roditelji ubuduće moraju slobodno odlučivati ​​hoće li svojoj djeci dati očevo, majčino ili dvostruko prezime, odlučili su suci pozivajući političare na djelovanje. Nacrt zakona već je u parlamentu.

Kaja Vidmar Slovenka koju povezuju sa Šimom Vrsaljkom objavila fotku kćerkice, čiji je otac navodno on, no oboje o tome još šute

Bruce i Rumer Willis Fotografija Brucea Willisa s najstarijom kćeri sve je raznježila, izgleda da se ona posebno teško nosi s njegovom dijagnozom

Ubuduće, ako se roditelji izričito ne odluče za prezime, dijete će automatski dobiti i očevo i majčino prezime, a ne očevo kao što je to do sada bio slučaj.

Pristaše promjene zakona rekli su da je riječ o "povijesnoj presudi", "maloj revoluciji" i daljnjem koraku prema jednakosti muškaraca i žena.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju