Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Talijanski lijevi centar podržao je u petak bivšeg premijera Romana Prodija za predsjedničkog kandidata krenuvši u sukob sa savezom desnog centra Silvija Berlusconija koji je zaprijetio da će tražiti nove izbore ako Prodi bude izabran.


Izbor Prodija za predsjedničkog kandidata pravi je preokret za čelnika lijevog centra Piera Luigija Bersanija, čiji je pokušaj da lijevom bloku nametne 80-godišnjeg bivšeg predsjednika Senata Franca Marinija, oko kojeg se dogovorio s Berlusconijem, propao u četvrtak.

>>Berlusconi pod novom istragom zbog sumnje na korupciju

Predsjednica Demokratske stranke (PD), najveće u lijevoj koaliciji, Rosy Bindi izjavila je nakon sastanka čelništva stranke da je izbor Prodija uklonio prijetnju podjelom te da se stranka ujedinila oko njega.

Berlusconijev blok odmah je odbio Prodija, priopćivši da bi on mogao spriječiti sastavljanje vlade i dovesti do prijevremenih izbora.

Marini nije uspio dobiti dvotrećinsku većinu potrebnu za izbor predsjednika države nakon što su deseci elektora lijevog centra predali prazne glasačke listiće u prvom krugu glasovanja i tako minirali njegovu kandidaturu i prisilili stranku da potraži novog kandidata.

Nastavak procedure za izbor predsjednika nastavlja se danas. Predsjednik Talijanske Republike bira se glasovima 1.007 "velikih izbornika", zastupnika u donjem i gornjem parlamentu te glasovima 58 izaslanika regija. (Hina)
 
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Bar, ilustracija Zabranili razgovor o koroni, dolazi sve više ljudi: ''Jednostavno želimo predahnuti" Italija, koronavirus U Norveškoj umrlo dijete, Italija bilježi najveći broj žrtava od travnja, SAD sve bliže brojci od 250.000 mrtvih