Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve bliže istini

ISTRAŽIVANJA AUTENTIČNOSTI 'Isus im je kazao: Moja žena... i ona će biti moj učenik'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od trenutka otkrivanja povjesničari i vođe religija pokušali su oboje - dokazati i deskreditirati kredibilitet ovog povijesnog artefakta.

Istraživanje provedeno na drevnom papirusu, kojeg je 2012. profesor Karen King sa Sveučilišta Harvard s još nekim dokumentima dobio u anonimnoj pošiljci pokazuje da je korištena tinta drugačija od one na Evanđelju po Ivanu, koje se pokazalo lažnjakom.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić istraživanje - 4 U Dnevniku Nove TV Treći dio velikog predizbornog istraživanja: Pogledajte rezultate za tri velike izborne jedinice Dijete, ilustracija Zlostavljano najmanje 4815 djece Portugalska crkva isplatit će odštete žrtvama seksualnog zlostavljanja

Od tada se pokušava utvrditi autentičnost dokumenta nazvanog 'Evanđelje o Isusovoj ženi' koji, ukoliko se ispostavi da je autentičan, dokazuje da je Isus bio u braku. Pisan koptskim pismom, na djelu papirusa piše: 'Isus im je kazao, moja žena... i ona će moći biti moj učenik', prenosi Daily Mail.

Otkriven tekst podigao je veliku prašinu, a mnogima je, ikako nije bilo dokazano kako se radi o pravom zapisu, bio dokaz da je Isus bio u braku, oženjen bez obzira na celibat, a pravo bi ta činjenica mogla naštetiti velilkom broju učenja Crkve.

Mladić (17) čije je srce prestalo kucati na 20 minuta tvrdi da ga je spasio Isus Krist

Od trenutka otkrivanja povjesničari i vođe religija pokušali su oboje, dokazati i deskreditirati kredibilitet ovog povjesnog artefakta.

Najnovija studija koja se bavila proučavanjem autentičnosti ugljena, tvari koja je sastavni dio tinte, na pronađenom papirusu mogla bi potkopati tvrdnje o krivotvorini i lažnjaku.

Istraživanje tinte pokazalo je da je tekst ispisan između četvrtog i osmog stoljeća nove ere, te potvrdilo njegovu autentičnost. No to nije bilo dovoljno.

Istraživači, znanstvenici i povjesničari sa Sveučilišta u Columbiji provode istraživanja na samoj tinti kako bi otkrili točno vrijeme nastanka ovog pisma. O svojim istraživanjima govore jako malo, ne žele s neprovjerenim informacijama izlaziti u javnost.

No prema neslužbenim informacijama, dosadašnje istraživanje otkrilo je da je 'Evanđelje o Isusovoj ženi' ispisan drugačijom tintom od Evanđenja koje je navodno ostavio Ivan, a koja su se detaljnijom analizom pokazala lažnjacima i krivotvorinama. Upravo to pokazuje dozu ozbiljnosti s kojom se pristupa otkrivanju autora i dobu nastanka ovog teksta.

James Yardley, viši suradnik na istraživanju kazao je kako za sada postoje indicije da je 'Evanđelje o Isusovoj ženi' napisao nepoznati autor, netko za koga još uvijek nismo čuli, a dob papira i tinte mogla bi se slagati s vremenom nastanka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene