Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čestice željeza u moru mogu pomoći taloženju ugljika iz atmosfere na dno ocena na dugi rok čime se pomaže borbi protiv klimatskih promjena, pokazalo je istraživanje.


Izvješće koje je izradio međunarodni tim stručnjaka pruža poticaj osporavanoj upotrebi takve metode u borbi protiv globalnog zagrjiavanja, no nije odgovorilo na pitanja oko moguće štete za život u moru.

Prema istraživanju čestice željeza u moru apsorbiraju alge koje rastu uz pomoć takvog 'gnojiva' i vežu ugljik te ga odnose na morsko dno kada odumru. Znanstvenici su u okviru istraživanja istovarili sedam tona željeznog sulfata koji je važan izvor hrane za morsku floru u ocean 2004. godine te su utvrdili da je najmanje polovica ugljika u algama koje su se razbujale zahvaljujući 'gnojivu' potonula na dubinu veću od tisuću metara.

>> Snimljeno dosad neviđeno morsko biće duboko u oceanu!

Alge nahranjene željezom mogu na rok od nekoliko stoljeća vezati ugljik na dnu oceana a još i na dulji rok u sedimentima, navodi u časopisu Nature tim koji je okupio stručnjake iz više od desetak država.

Jedno od neriješenih pitanja je još uvijek da li dio ugljika ostaje na manjim dubinama oceana odakle se može vratiti u atmosferu.

Znanstvenici upozoravaju da se takvi eksperimenti moraju raditi pod nadzorom UN-a kako bi se izbjegle štete za okoliš.

Većina znanstvenika sada se slaže da je blizu dan kad će se ova tehnika korištenja željeznog gnojiva u borbi protiv klimatskih promjena početi primjenjivati. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Vezani članci Pojačan promet prema moru - 3 Udarni turistički vikend: Na ulazak u Sloveniju čeka se satima, gužve i prema moru Hotel President, Dubrovnik Ne preporučuje se kupanje! Onečišćeno more na dubrovačkoj plaži