Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odnos plaće i potrošnje

Istraživanje pokazalo u kojoj se državi u regiji najbolje živi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako bismo sudili po statističkim podacima odnosa prosječne plaće i potrošačke košarice, najbolja zemlja za život u regiji bila bi Rumunjska.

Obitelj s dvoje zaposlenih koji primaju prosječnu plaću u iznosu po 645 eura (oko 4.800 kuna), u Rumunjskoj bi svojim prihodima pokrili gotovo dvije prosječne potrošačke košarice (1,8).

Pročitajte i ovo Ilustracija u utorak Dobre vijesti za dio građana: Uskoro na račune sjeda i do 300 eura naknade Ilustracija Mjere kontrole cijena Potrošačka košarica pojeftinila gotovo 10 posto

Odmah iza njih, gledajući podatke za regiju je Hrvatska, Mađarska, Srbija, Makedonija, Slovenija, Crna Gora, Bugarska, pa BiH, piše Blic.

Ako bi se gledalo samo po visini prosječne plaće, na prvom su mjestu Slovenci, koji jedini primaju 1.018 eura mjesečno, dok su iza njih Mađari i Hrvati.

Najrealnija slika se, možda, može steći na temelju indeksa kvalitete života koji u obzir ne uzima samo standardni pokazatelj načina i kvalitete života - BDP, plaće, troškove... - već i stvari kao što su zdravstvo, stanovanje, obrazovanje i političke slobode.

Po toj listi, najbolji je život u Sloveniji, koja je zauzela 20. mjesto, ispred Hrvatske (33.) i Mađarske (35.) Ispred Srbije (47) su Rumunjska (42) i Bugarska (43), dok su Crna Gora i Makedonija na 55. odnosno 57. mjestu. Najlošije plasirana u regiji je BiH na 69. mjestu.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene