Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliko istraživanje

Većina Europljana želi jaču industriju naoružanja: Objavljeno koji su prioriteti stanovnika EU-a

Ročnici, ilustracija
Ročnici, ilustracija Foto: Danijel Soldo / CROPIX
Prema novom istraživanju Eurobarometra, većina Europljana želi snažniju obranu i industriju naoružanja.

Velika većina Europljana podržava zajedničku obrambenu i sigurnosnu politiku Europske unije te žele da ona ojača svoje kapacitete za proizvodnju naoružanja, pokazalo je istraživanje Eurobarometra koje je objavljeno četvrtak.

Najviše Europljana na prvo mjesto srednjoročno prioritetnih područja djelovanja EU-a stavilo je sigurnost i obranu, njih 34 posto, a tek onda borbu protiv klimatskih promjena i zaštitu okoliša (30 posto), zdravlje (26 posto) te gospodarstvo i migracije (oboje po 25 posto), stoji u priopćenju predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rješenje postoji Svaki Hrvat ima ozbiljan problem: "Gubite novac koji ste mogli iskoristiti za plaćanje režija"

Istodobno, gotovo polovina (46 posto) svih građana smatra da će osiguravanje mira i stabilnosti kratkoročno imati najveći pozitivan učinak na njihov život, više nego opskrba hranom, zdravlje i industrija (28 posto) ili otvaranje novih radnih mjesta i upravljanja migracijama (26 posto).

Više od tri četvrtine Europljana (77 posto) podržava zajedničku obrambenu i sigurnosnu politiku država članica EU-a, a 71 posto slaže se da EU treba ojačati svoje kapacitete za proizvodnju vojne opreme.

Oko 69 posto građana EU-a želi zajedničku vanjsku politiku članica, a više od dvije trećine slaže se da je EU mjesto stabilnosti u turbulentnom svijetu (67 posto) te da EU ima dovoljno ovlasti i instrumenata za obranu gospodarskih interesa Europe u globalnom gospodarstvu (69 posto).

Pročitajte i ovo Stan, ilustracija Pokušaj rješenja starog problema Dio hrvatskih građana mora se prijaviti u Registar stanova: Bez toga gube prava

Istraživanje Eurobarometra pokazalo je da 72 posto građana EU-a podupire gospodarske sankcije protiv ruske vlade, poduzeća i pojedinaca, a njih 70 posto slaže se pružanjem financijske pomoći Ukrajini.

Rat u Ukrajini smatra se jednim od dvaju najvažnijih pitanja s kojima se EU suočava, s ukupno 35 posto, što je sedam postotnih bodova više nego u studenome prošle godine.

Istraživanje je provedeno od 3. do 28. travnja u 27 država članica na 26 tisuća građana.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene