Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruke diljem Republike Srpske

Uoči odluke o velikom zločinu u Srebrenici osvanuli plakati s natpisom "Mi nismo genocidan narod"

Uoči donošenja odluke o Međunarodnom danu sjećanja na genocid u Srebrenici u nekim mjestima u Republici Srpskoj poput Srebrenice i Istočnog Sarajeva osvanuli su plakati s porukom: "Mi nismo genocidan narod. Pamtimo."

Opća skupština UN-a danas poslijepodne u New Yorku trebala bi glasati o predloženoj rezoluciji kojom se traži proglašenje 11. srpnja Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Srbija se tome oštro protivi i pokrenula je veliku diplomatsku ofenzivu protiv te rezolucije.

Uoči donošenja odluke u nekim mjestima u Republici Srpskoj poput Srebrenice i Istočnog Sarajeva osvanuli su plakati s porukom: "Mi nismo genocidan narod. Pamtimo." Na njima se nalaze zastave Srbije i Republike Srpske, a na dnu stoji i natpis: "Ponosna Srbija i Srpska."

Plakati u Istočnom Sarajevu - 2 Plakati u Istočnom Sarajevu - 1 Foto: Antonio Balic/Cropix

U prijedlogu rezolucije o jednom od najvećih zločina u Europi nakon Drugog svjetskog rata osuđuje se, među ostalim, negiranje genocida i veličanje osuđenika za ratne zločine.

Tekst nigdje ne osuđuje Srbiju ili Srbe.

Pročitajte i ovo Ujedinjeni narodi Genocid u Srebrenici Danas odluka o jednom od najvećih zločina u Europi: Dodik prijeti odcjepljenjem, Vučić otputovao u New York

Srbija i Republika Srpska, u kojoj dominiraju bosanski Srbi, više su puta poricale da se u Srebrenici dogodio genocid.

Plakati u Istočnom Sarajevu - 2 Plakati u Istočnom Sarajevu - 3 Foto: Antonio Balic/Cropix

Postrojbe bosanskih Srba 1995. godine u Srebrenici, koja je tada bila pod zaštitom UN-a, ubile su najmanje 8000 Bošnjaka.

Taj je zločin Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji definirao kao genocid. Za to je dosad na tom sudu i sudovima u BiH osuđeno više od 50 osoba.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene