Prosvjed u Parizu (Foto: screenshot/Reuters) - 2
Prosvjed u Parizu (Foto: screenshot/Reuters) - 2

U Francuskoj je pokrenuta istraga nakon što su prosvjednici policajcima vikali "Ubijte se, ubijte se" u subotu u glavnom gradu tijekom prosvjeda "žutih prsluka", što je izazvalo ogorčenje, doznaje se u nedjelju od pariškog tužiteljstva.


Nekoliko puta su se u pariškoj povorci "žutih prsluka" čuli povici " Ubijte se, ubijte se" upućeni policajcima, dok je francusku policiju od početka godine zahvatio val samoubojstva bez presedana. 

Vezani članci Kaos u Beogradu zbog konkurencije taksistima (Foto: screenshot CarGo) Kaos u Novom Beogradu: Policija blokirala cestu zbog oduzimanja vozila CarGoa, uhićen i odvjetnik Više od stotinu uhićenih u Parizu (Foto: AFP) Više od stotinu uhićenih na novom prosvjedu Žutih prsluka u Parizu

Političari i sindikati policajaca su oštro osudili te slogane.

"Dosegli smo vrhunac mržnje. To su neprihvatljive i nepodnošljive izjave", rekao je u nedjelju Frederic Lagache, glavni zastupnik sindikata Alliance.

"To je uvreda za mrtve policajce, njihove obitelji i cijelu instituciju", dodao je pozvao na identificiranje odgovornih.

Drugi policijski sindikati su također osudili "sramotu i skandal" i pozvali vlasti da prekinu "val mrzitelja policije".

Ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner je istaknuo da se trebaju "sramiti oni koji su se odali tako besramnih izjavama".

U subotu su 23. prosvjed "žutih prsluka" obilježila su nova nasilja u Parizu i 220 osoba je privedeno u glavnom gradu, među kojima šest maloljetnika, prema podacima pariškog tužiteljstva.

Oko 27.900 osoba je prosvjedovalo u subotu diljem zemlje, od kojih 9000 u Parizu, prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova. (Hina)