Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Primirje između Izraela i Hamasa istječe u ponoć po lokalnom vremenu, a daljnja događanja ovise o neizravnim pregovorima u Kairu.


Primirje između Izraela i Hamasa koje je proteklih tjedan dana održavalo mir u Pojasu Gaze istječe u ponedjeljak u ponoć po lokalnom vremenu, a što će se dalje događati ovisi o ishodu neizravnih pregovora između Izraelaca i Palestinaca u Kairu.

Vezani članci Povijesno potpisivanje dogovora između UAE-a i Izraela Dogovor Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata naljutio i Palestince, ali i neke Židove: "Ovo je izdaja" Povijesno potpisivanje dogovora između UAE-a i Izraela Povijesni trenutak: Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati postigli dogovor o normalizaciji odnosa

Visoki dužnosnik Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) ne gaji prevelike nade. 'Ne ide nimalo dobro, imamo puno razloga za pesimizam', rekao je Nabil Shaath, prenosi CNN.

Drugi palestinski dužnosnik izjavio je u nedjelju kasno navečer da izraelske pregovaračke pozicije, kako su ih prenijeli egipatski posrednici predstavljaju 'korak unatrag u odnosu na dogovoreno i da su se pregovori vratili na nultu točku'.

Izraelska ministrica pravosuđe Tzipi Livni najavila je što će se dogoditi u slučaju obnove sukoba, ističući da će se Izrael držati primirja sve dok to čini i palestinska strana.

FOTO Vjenčanje koje su čuvali specijalci: Sudbonosno 'da' unatoč prijetnjama smrću

'Ako budu pucali na nas, uzvratit ćemo', rekla je Livni za izraelski radio, navodi Reuters.

Ministarstvo zdravstva u palestinskoj enklavi objavilo je u ponedjeljak da je više od 2.000 Palestinaca ubijeno u sukobu koji je početkom srpnja pokrenuo Izrael u Pojasu Gaze.

Od 2.016 ubijenih Palestinaca, 541 je dijete, a 250 žena. U sukobima između boraca palestinskog Hamasa i izraelskih vojnika u mjesec dana bombardiranja Pojasa Gaze ranjeno je 10.196 osoba, objavilo je ministarstvo. Prema izraelskim podacima, u sukobima je poginulo 67 Izraelaca.

Zahvaljujući krhkom primirju uvedenom prije tjedan dana Izraelci i Palestinci u međuvremenu nastavljaju neizravne pregovore u Kairu u pokušaju postizanja trajnog prekida vatre.

Rat u Pojasu Gaze: Ubijeno više od 2.000 Palestinaca

U javnost nije izašlo puno podataka o pregovorima, ali poznat je okvir: Palestinci žele prekid izraelske blokade Gaze, proširenje granice Pojasa Gaze na moru, gradnju morske luke i ponovno otvaranje aerodroma u Gazi.

Izraelci traže prestanak raketiranja iz Gaze, punu demilitarizaciju tog teritorija, a od palestinskog predsjednika Mahnmouda Abassa da preuzme odgovornost za upravljanje 12-kilometarskom granicom Gaze prema Egiptu u Rafahu, kako bi se spriječilo krijumčarenje oružja i druge vojne opreme.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook