Građani razočarani presudom bivšim direktorima elektrane u Fukushimi (Foto: AFP)
Građani razočarani presudom bivšim direktorima elektrane u Fukushimi (Foto: AFP) Foto: Afp

Japanski sud u četvrtak je oslobodio krivnje trojicu bivših direktora tvrtke TEPCO za nuklearnu katastrofu u Fukushimi.


Bivši predsjednik uprave Tsunehisa Katsumata i bivši potpredsjednici Ichiro Takekuro i Sakae Muto oslobođeni su optužbi da nisu poduzeli mjere protiv tsunamija koji je doveo do katastrofe u nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi.

Tim branitelja tvrdio je da je bilo nemoguće predvidjeti masovne poplave koje su uništile postrojenja, dok su tužitelji tražili pet godina zatvora za trojicu upravitelja tvrdeći da su mogli spriječiti katastrofu poduzimanjem mjera protiv tsunamija.

Prva plutajuća nuklearna elektrana (Foto: AFP)1 Ruski plutajući reaktor prešao 5000 kilometara kroz Arktik i bacio sidro kod gradića na sjeveroistoku Sibira: "To je jednostavnija alternativa"

Uništena su tri od šest reaktora, a radioaktivne čestice raspršile su se zrakom nakon što su elektranu 11. ožujka 2011. pogodili potres jačine devet stupnjeva i tsunami. U dvjema katastrofama poginulo je 18.400 ljudi na sjeveroistoku Japana.

Stotine tisuća stanovnika moralo je napustiti svoje domove, a deseci tisuća još uvijek se ne mogu vratiti svojim kućama zbog zračenja.

"Ne možemo ovo razumjeti. Lišeni smo svojih domova i rodnog kraja", rekao je jedan građanin Fukushine ispred suda nakon objave presude. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju